ПАЛАНАЧКИ НАРОДНИ МУЗЕЈ НАЈАВИО АКТИВНОСТИ ЗА ОВУ ГОДИНУ

У Народном Музеју у Смедеревској Паланци одржана је конференција за медије на којој су представљени догађаји за наредни период, тачније нова гостовања нашег Музеја. Директор ове установе, Стеван Мартиновић, подсетио је да је од почетка године Музеј гостовао у Руми, изложбом антропоморфних фигурина, те да је 11 слика гостовало у Музеју савремене уметности, тачније у Галерији САНУ у Београду. Гостовања у марту месецу наставак су нашег музејског итинерара и потврда квалитета збирки и рада самог Народног музеја у Смедеревској Паланци – додао је Мартиновић. Истакнуто је да ће се најпре 14. марта путовати у Горњи Милановац, изложбом „Чувари ватре“, да се већ сутрадан, 15. марта путује у Нови Сад изложбом „Представе човека – ремек дела српског модернизма из збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци“ и да се крајем марта, 23., гостује у Бору поставком „Између костима и орнамента – антропоморфне фигурине винчанске културе“. 

Аутор изложбе „Чувари ватре“, Петар Декић, осврнуо се на предстојеће гостовање у Музеју рудничко-таковског краја 14.марта и истакао да је то велики гест пријатеља из поменуте установе, будући да они не прихватају само артефакте које наш музеј баштини, веч и читав идентитет и Музеја и Смедеревске Паланке. 

С друге стране аутор изложбе „Између костима и орнамента – антропоморфне фигурине винчанске културе“ Ненад Шошић истакао је да поставка апострофира начин одевања у неолотском периоду, док се коаутор изложбе Драгана Ђурђевић осврнула на бројна досадашња гостовања ове изложбе, као и на нека будућа, попут Бора 23.марта, Аранђеловца, Смедерева и Трстеника.

На самом крају конференције директор је наговестио још један велики „празник“ за Народни музеј у Смедеревској Паланци, а то је 15.март и гостовање изложбе аутора др Ане Милошевић „Представе човека – ремек дела српског модернизма из збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци“ у Новом Саду, у Спомен-збирци Павла Бељанског.  Ово је први пут да се јединственом изложбом појављујемо у Новом Саду, у установи немерљивог значаја за српску културу, што нам чини посебну част. Након Београда и Дома Војске Србије, интересовање је показао и Нови Сад, што је свакако показатељ величине наших збирки, као и активности које у поседње време бележи наш Музеј – завршио је Стеван Мартиновић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-narodni-muzej-najavio-aktivnosti-za-ovu-godinu/