ПАЛАНАЧКИ ПРЕДСТАВНИЦИ РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА САЈМУ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Под називом „Сложни мозаик Србије“ на Београдском сајму 10. децембра је одржан 2. Сајам националних мањина, а истовремено је обележен и Међународни дан људских права. Организатори манифестације су Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије и национални савети националних мањина – мађарски, словачки, чешки, ромски, црногорски, немачки, бугарски, румунски, хрватски, буњевачки, русински, украјински, влашки, македонски, грчки и ашкалијски.

Сајму су присуствовали и представници ромске заједнице из Смедеревске Паланке Здравка Симић председник удружења „Амаро Дром“ и Миливоје Дидановић испред Демократске уније Рома.

Националне мањине на својим штандовима су представиле своју културну баштину – народне ношње, старе занате, гастрономске специјалитете, ручну радиност, издаваштво. У оквиру културно-уметничког програма наступила су културно-уметничка друштва која су изводила традиционалне игре и песме.

О значају ове манифестације говори податак да у Србији живи више од 26 националних мањина, а да 21 мањина има свој национални савет који финансира држава. Национални савети су институције преко којих се мањине залажу за своја права, очување и промовисање своје баштине, као и унапређење свог положаја.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-predstavnici-romske-zajednice-na-sajmu-nacionalnih-manjina/