ПАЛАНАЧКИ ПРЕДСТАВНИЦИ УДРУЖЕЊА МЛАДИХ РОМА СРБИЈЕ БОРАВИЛИ НА СЕМИНАРУ У БЕРЛИНУ

Здравка Симић педагошки асистент из Смедеревске Паланке испред Мреже, удружење младих Рома Србије УМРС је од 5. до 15. маја 2018. године водила троје младих од 16 до 20 година у Берлин. Учесници су били студенти и две ученице Паланачке Гимназије.
Циљ посете је био размена младих из ромске заједнице и неромске заједнице.  Интеркултуралност , образовање традиција и обичаји.
Семинар се спроводио на 10 дана  током кога су текле радионице на енглеском језику .
Теме су биле АРТ радионице и Театар радионице , културно вече је организовано где су учесници презентовали храну из Србије и промо материјал.
Општина Смедеревска Паланка је била представљена општини Берлин , и током наредне године очекујемо младе из Немачке, Бугарске, Румуније, Македоније и Црне Горе да нас посете.
Земље учеснице на радионицама су биле: Македонија, Србија коју су представили учесници из Паланке, Бугарска, Румунија и ромски цивилни сектор из Немачке. Током радионица учесници су обишли значајне институције, важна места и учешће на фестивалу . ( Парламент, споменик страдалим Ромима током 2.светског рата, позоришта, музеји, организацију Роса Луксембург) Реализацијом радионица млади су размењивали своја искуства из области културе, традиције, образовања .
Продукт радионица је било учешће по први пут из Србије на фестивалу Ерделези.
Педагошки асистент Здравка Симић презентовала је школу у којој ради ОШ ,,Олгу Милошевић“ , примере добре праксе из инклузивног образовања школе у којој ради, презентовала општину као пример добре праксе усвајање локалног акционог плана за ромску заједницу и пример сарадње са цивилним секторима, презентовано УМРС који су циљеви и досадашња искуства мреже младих Рома.

Оваквим начином повећавамо сарадњу на међународним нивоу , показујемо да желимо да доприносимо нашем граду, држави, и нашој школи са позитивним примерима добре праксе.
Овом приликом захваљујемо Удружењу младих Рома Србије што су препознали баш нас да будемо учесници на радионицама међународне размене и учесници фестивала и надамо се даљој сарадњи .

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-predstavnici-udruzenja-mladih-roma-srbije-boravili-na-seminaru-u-berlinu/