ПАЛАНАЧКИ СЛИКАР ЗОРАН ТОДОРОВИЋ-ТОДОР УЧЕСНИК ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ ПИГМАЛИОН

Kако би оживели белопаланачко село Тамњаница на Сувој планини и привукли туристе група ентузијаста последње три године током летњих месеци организује ликовне колоније Пигмалион где се окупљају уметници из целог света.

Kолонија Пигмалион Тамњаница окупила је талентоване и светски реномиране уметнике из Србије и Словеније.

Међу овим уметницима се налази и еминентни сликар из Смедеревске Паланке, Зоран Тодоровић – Тодор, који инспирисан природом овог краја, преноси своје виђење будућности суживота. Уметник, препознатљив по циклусу „Корозија“, на чијим радовима метал (било да је у питању стара шерпа, или чајник), добија нову димензију, после Средње уметничке школе у Нишу, дипломирао је на Факултету примењене уметности, одсек Графике у класи професора Божидара Џемерковића. Због специфичног материјала, његове слике понекад су тешке од 18 до 20 килограма. Зато и не ради велике формате, највише метар са метар.

Под називом „Будућност живота“ Јуре Зримшек, Kатја Феле, Зоран Тодоровић Тодор, Василиса Ивановић и Петар Мошић, стварају ликовна чудеса у Тамњаници.

До краја лета ће у овом простору стварати још једна група, а радови ће бити презентовани на јесен у једној од београдских галерија.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-slikar-zoran-todorovic-todor-ucesnik-likovne-kolonije-pigmalion/