ПАЛАНАЧКИ СПИКЕР АЛЕКСАНДАР БОЖОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА ЛЕПОТУ ГОВОРА „РАДМИЛА ВИДАК“

Жири Радио-телевизије Србије одлучио је да овогодишњу награду за лепоту говора „Радмила Видак“ додели Марији Митровић Јокић, спикеру и водитељу у Информативном програму Телевизије Београд и Александру Божовићу, спикеру Радио Београда. Посебно признање за дугодишње неговање лепоте говорног израза биће уручено Стаки Новковић Ђорђевић.

Александар Божовић је своју професионалну каријеру почео да гради у Смедеревској Паланци на Радио Јасеници, где је оставио неизбрисив траг у информисању грађана Паланке и читавог региона, пошто се тада радио Јасеница слушала широм Србије.

Александар Божовић већ две деценије, својим раскошним баритоном и богатим говорним нијансама, оставља упечатљив утисак на слушаоце програма Радио Београда, било да је реч о интерпретацији најважнијих вести, читању прозе и теоријских текстова или обликовању звучних заглавља емисија.Добра поставка и мелодиозност његовог гласа, јасност и разговетност говорног израза, динамично смењивање наглашених и ненаглашених делова речи и реченица са одмереним коришћењем пауза, логичан ток вербалне експресије, поуздано разумевање и тумачење садржаја који се саопштава, складан темпо и ритам читања, правилно акцентовање и артикулација – карактеристике су које чине изузетним интерпретације Александра Божовића, у складу са највишим дикцијским нормама и стандарднима српског књижевног језика.

Жири за доделу награде „Радмила Видак“ радио је у саставу: Владо Ђукановић, лингвиста, Олга Бабић, лектор у Драмском програму Радио Београда и Јелена Дубајић Пантић, лектор у Информативном програму РТС.

Радио-телевизија Србије је установила награду за лепоту говора 2014. године. Признање носи име Радмиле Видак, првог лектора Радио-телевизије Београд и велике језичке просветитељке, која се деловањем у програмској свакодневици телевизије и радија и у Језичком савету РТС-а, истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи.

Награде ће лауреатима бити уручене 12. маја на свечаности у Каменој сали Радио Београда.

Фото РТС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-spiker-aleksandar-bozovic-dobitnik-nagrade-za-lepotu-govora-aleksandra-vidak/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Žiška on 21/04/2021 at 21:27

  Hvala vam svimа. Hvala još jednom!!!

   • zex on 24/04/2021 at 09:34

   :))))

  • Suzana Maričić on 21/04/2021 at 20:35

  Najzad neko da nagradi najboljeg našeg Žišku

  • Љиљана on 21/04/2021 at 18:02

  Честитам! Заслужио је одавно.

  • Miodrag on 21/04/2021 at 13:49

  Apsolutno zasluženo. Njegov glas je radijski biser na ovim prostorima.

Komentari su onemogućeni.