ПАЛАНАЧКО УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА „ФЕМИНА“ ОБЈАВИЛО ПУБЛИКАЦИЈУ ПОВОДОМ 15. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА

Поносне на допринос Удружења жена Фемина борби против насиља над женама пуних 15 година!
Овај значајан јубилеј Фемина је обележила објављивањем публикације која сажима најважније резултате свог деловања.

Ауторке публикације, Ана Стојановић и Александра Несторов, које су учествовале у оснивању и раду Фемине, посветиле су публикацију сећању на драгу пријатељицу Добрилу Kатић – Сеју, чија је улога била једна од кључних за рад организације.

„Публикација се темељи на супротстављању патријархалној политици брисања женске историје, умањивања њених резултата и утицаја, и организационом забораву. Јасно нам је да, уколико не забележимо сопствена постигнућа, наш рад може да остане невидљив, препуштен забораву. Наша је одговорност да забележимо оно што смо учиниле како бисмо допринеле изградњи другачијег света за жене. То радимо, из осећања одговорности према: нама самима и сопственом избору да слободно време посветимо једном таквом циљу; организацији у којој смо, и са којом, расле и развијале се; феминисткињама које су се бориле за право на образовање, рад, самостално доношење одлука, живот без насиља и друга права и слободе за жене, а „на чијим смо раменим“ наставиле да градимо бољи свет. То је одговорност и према новим генерацијама које ће, доживљавајући неправду само зато што су жене, имати потребу да се активно супротставе патријархалним нормама“ (Стојановић и Несторов, 2021: 5).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacko-udruzenje-zena-femina-objavilo-publikaciju-povodom-15-godina-postojanja-i-rada/