ПАЛАНАЧКОМ АРХИВУ ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА ОД МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ЗА ПРОЈЕКАТ ГАСНЕ ИНСТАЛАЦИЈЕ

На конкурсу Министарства културе и информисања „Градови у фокусу 2020“ подржана су 22 пројекта из исто толико градова и општина, у укупном износу од 83,4 милиона динара. Највише средстава, 8,5 милиона динара опредељено је општини Рековац за пројекат „Рековац – центар традиционалне културе и промоције савремене културе и уметности“, у оквиру кога ће бити довршена реконструкција Дома културе у том граду.

Поред Рековца, средства су опредељена за пројекте следећих градова и општина: Бојник, Врање, Александровац, Неготин, Прокупље, Кладово, Прибој, Кањижа, Кнић, Црна Трава, Дољевац, Лебане, Љубовија, Велико Градиште, Горњи Милановац, Врњачка Бања, Смедеревска Паланка, Владичин Хан, Сурдулица, Сомбор и Рача.

Овом приликом Историјски архив „Верослава Вељашевић“ из Смедеревске Паланке, за пројекат „Град културе на отвореном-отворена врата културе“, је добио 2,5 милиона динара за реализацију пројекта гасне инсталације.

Ребалансом буџета услед пандемије вируса Ковид-19, средства намењена овогодишњем конкурсу „Градови у фокусу“ умањена су за близу 40 одсто у односу на почетак године, са 135 милиона на 83,4 милиона динара. И поред смањења укупног буџета Министарства а самим тим и мањег износа намењеног конкурсу, Министарство културе и информисања инсистирало је на очувању конкурса „Градови у фокусу“, имајући у виду да се њиме обезбеђују неопходна средства за развој и обнову у највећем броју случајева девастираних објеката у којима се одржавају културни програми најразличитијих форми, што даје значајан подстицај даљем развоју културног живота у тим срединама. Средствима додељеним на конкурсу „Градови у фокусу 2020“ биће створен амбијент за квалитетније услове рада многих домова културе, музеја, архива, библиотека и других установа културе широм Србије.

Ове године на конкурс је стигло 60 пријава из исто толико јединица локалне самоуправе, од чега је 26 пријава било из градова и општина чији пројекти су већ подржани на претходним конкурсима, што је новина у односу на конкурсе ранијих година.

На досада одржаних пет конкурса „Градови у фокусу“ Министарство културе и информисања определило је укупно 658.363.442 динара за 70 пројеката, чиме је у значајној мери повећан капацитет локалних самоуправа у области културе и дат велики импулс децентрализацији и деметрополизацији културног живота у Србији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanackom-arhivu-dodeljena-sredstva-od-ministarstva-kulture-i-informisanja-za-projekat-gasne-instalacije/