ПАЛАНЧАНИ СТАРИЈИ ОД РЕПУБЛИЧКОГ ПРОСЕКА

Републички завод за статистику је објавио истраживање о просечној старости становника Србије. Према тим подацима градови Подунавског округа убрзано старе а Смедеревска Паланка је „најстарија“ у овом округу, чак и изнад републичког просека.

Према овима подацима просечна старост грађана у Србији износи 43 године док је у Смедеревској Паланци тај просек 44,6 година. У Великој Плани просечна старост износи 44,1 док су Смедеревци најмлађи са просеком 42,2 године.

Процес старења становништва последица је, наравно, све мањег удела младих, поготово оних до 14 година, у укупном броју, који сада износи 14,4%, док је удео старијих од 65 година у укупној бројци 19,6%. Активно, радно способно становништво, старости 15 до 64 године, чини 66% укупне популације и смањује се из године у годину.

Узнемирујући је податак да ће, према проценама демографа, сваки трећи становник Србије 2060. године бити старији од 65 година, а до тада ћемо изгубити око 850.000 становника! Нисмо још стигли до зида, како сугерише наша илустрација, али нисмо ни далеко. Заједно са Јапанцима, Немцима, Италијанима и Грцима спадамо у најстарије нације света, док су становници афричких земаља најмлађи на свету, рецимо у Нигеру и Уганди просечна старост је око 15 година. Првопоменути Немци најстарији су народ на свету, веровали или не, са просечно 46,1 годином. Kада погледате регион, од нас су старији само Словенци (43.5), а и Хрвати су нешто мало млађи од Срба са просеком од 42.1 године. Од нас су кудикамо млађи Македонци (36.8), Црногорци (39.2), Румуни (39.8), па и Босанци (40.8) и Мађари (41.1). Најмлађи су Албанци – њихова просечна старост становника је 31.6 година.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palancani-stariji-od-republickog-proseka/