ПАЛАНЧАНИН ЗЛАТАН ИЛИЋ ОСВОЈИО НАЈВИШИ ВРХ ТУРСКЕ, АРАРАТ-СНЕГОМ ПРЕКРИВЕНА ВУЛКАНСКА КУПА (5137)

Јутрос у 05:20 часова,  застава Србије, Смедеревске Паланке и ПОСК Јасеница завијориле су се на врху Арарата на  5137 метара.
Члан ПОСК Јасеница из Смедеревске Паланке, Златан Илић, заједно са групом од једанаест  планинара из Румуније, Хрватске и Србије, предвођени искусним планинаром Зораном Павловићем Паћом, рано јутрос успео је да освоји највиши врх Арарата на висини од 5137м.
Ово је велики успех Паланчанина Златана Илића, и највиши врх који је икада до сада испењао неки члан Јасенице. До данас то је био Монт Блан, савладан седамдесетих година прошлог века, а сада је граница високо померена на 5137 метара, управо захваљују и Златану Илићу.

Златан Илић- фото приватна архива

Експедиција је седам дана, корак по корак, полако али сигурно, сигурним кораком ишла напред, да би се коначно рано јутрос, 16.септембра 2020. године, на самом врху завијорила српска застава, као и застава Смедеревске Паланке и Јасенице.
Очекујемо да по повратку у Паланку дочекамо Златана онако како то доликује, и чујемо много више из прве руке, а за сада само да кажемо његове прве утиске које смо добили путем интернета.
-На последњи успон кренули смо један час иза поноћи, из кампа 2 на 4150 метара. На сам врх изашли смо у 05:20 часова, где смо сачекали и излазак сунца. Позитивна осећања и понека суза радосница осванула су на мом лицу, а помисао да ћу ово по повратку моћи да поделим са породицом и пријатељима, ме је учинила још срећнијим“, каже Златан.
Председник општине Смедеревска Паланка , Никола Вучен честитао је Илићу  на изузетном успеху: -Браво Златане, данас си исписао део своје и наше историје, која ће заувек бити забележена као вредан јубилеј. Идемо даље!

ПОСК Јасеница

Планина Арарат  највиши врх у савременој Турској, снегом покривена успавана вулканска купа висока 5.165 m, налази се на североистоку Турске, 16 km западно од Ирана и 32 km јужно од Јерменије. У Књизи постања ова планина се означава као место где се насукала Нојева барка после потопа. Експедиција научника из Хонг Конга и Холандије 2014. године спустила се кроз платформе структури за које се из предања каже да су остаци Нојеве барке и документовала видео материјалима сачуване просторије од дрвених дебла заштићене ледом и стврднутом вулканском лавом и разне предмете у њима

Иако се планина налази у Турској, Арарат је национални симбол Јерменије, где се понекад назива Масис (Մասիս), и некада је био јерменска територија док није пала под турску контролу око 1915. Планина Арарат представљена је у средишту грба Јерменије. Планина се јасно види са скоро свих локација у Јерменији, укључујући главни град Јереван (заправо, најбоље се види из манастира Хор Бирап), а јерменски уметници га често приказују на сликама, опсидијанским гравурама и таблама за бекгемон. Без обзира на то турске власти строго контролишу странце који се пењу на Арарат и не дозвољавају Јерменима успон.

 

 

Успон на Арарат се најчешће изводи са јужне стране из Догубајазита. Макадамски пут води до 2200 m одакле се пут наставља пешице. Курди номади који живе на обронцима планине, обављају пренос ствари, па чак и људи на коњима и мазгама до висине од 4200 m. Први базни логор смештен је на 3200 m и у њему постоји техничка вода, а од домородаца је могуће купити воду за пиће. Пут до њега је благ и широк, док се одатле нагиб терена нагло повећава, а промену нагиба прати и нестанак вегетације. На висини од око 3800 m се налази зимски базни логор. Највиша тачка до које коњи и мазге износе опрему је мали плато на око 4200 m на ком се током летњих месеци налази други базни логор из кога се креће на успон. Поред логора се налази урвина која је остала отапањем ледника у којој се са времена на време руше стене уз страховиту буку. У логору постоји вода за пиће тзв. снежница(вода настала топљењем снега). Из овог базног логора се најчешће креће на завршни успон, иако постоји још један базни логор на већој висини за случај нужде, а успон по камењару траје све до 4900m на колико се налази граница вечитог снега.

Википедиа

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palancanin-zoran-ilic-osvojio-najvisi-vrh-ararata-5137/

1 comment

    • Sale on 16/09/2020 at 15:27

    Bravo, svaka čast. Veliki uspeh za ovog hrabrog čoveka i POSK Jasenicu

Komentari su onemogućeni.