Početna » ПАЛАНЧАНКА ТЕОДОРА ЂЕРИЋ УСПЕШАН КАДЕТ МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА ВМА-УПИС У ТОКУ И ТРАЈЕ ДО 31. МАРТА

ПАЛАНЧАНКА ТЕОДОРА ЂЕРИЋ УСПЕШАН КАДЕТ МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА ВМА-УПИС У ТОКУ И ТРАЈЕ ДО 31. МАРТА

Ред, рад и дисциплина су три кључне речи које красе сваког кадета, односно будућег доктора у војној униформи

од Паланка данас
0 Коментар

Сви кадети Медицинског факултета Војномедицинске академије (ВМА) након завршетка студија постају доктори медицине и официри са интегритетом, патриотизмом и колективним духом. За њих су официрски и лекарски позив два најплеменитија и најчаснија занимања.Др Соња Марјановић, декан Медицинског факултета ВМА, каже да на конкурс за упис може да се пријави омладина рођена 2004. године или касније.

Теодора Ђерић

Од трећег разреда основне сам желела да будем лекар

Кадет Теодора Ђерић из Смедеревске Паланке је на петој години студија Медицинског факултета ВМА и каже да би једног дана волела да специјализира анестезиологију или кардиологију.

– Од трећег разреда основне школе сам пожелела да будем лекар. Како су године одмицале, чула сам од других људи из моје околине за праксу на ВМА, из које највише може да се научи. На студијама, поред предавања, имамо и вежбе, односно практичну наставу, а већ у другој години почињемо да се упознајемо за рад с пацијентима.

Услови за упис

– Кандидати морају бити држављани Републике Србије са сталним пребивалиштем у Србији, морају бити матуранти или да су завршили гимназију, или средњу медицинску и средњу ветеринарску школу. Такође, не смеју да буду осуђивани, да се против њих води икакав поступак, што се доказује документима која се достављају нашој служби. Након тога врши се селекција. У селекцији наши кандидати за кадете пролазе проверу физичких способности, систематски преглед и психолошку процену.

Након тога приступају у полагању пријемног испита који је једнак као за остале медицинске факултете – објаснила је др Марјановић.

Иначе, кадети су прве четири године смештени на Војној академији, у интернату, и пролазе обуке једнако као и кадети Војне академије.

– У петој и шестој години кадети су смештени у интернату Војномедицинске академије, што значи да су 24 сата, уколико желе, у могућности да дежурају у Центру за хитну помоћ ВМА. Школовање је подељено у три целине. Интегрисане студије медицине на нашем факултету одвијају се кроз један део обавезних предмета, који је једнак као и на осталим медицинским факултетима. Други сегмент су изборни предмети, које смо обликовали тако да се у највећем интересу поклапају са могућностима даљег ангажовања у задатку војске који се односи на збрињавање повређених и оболелих у ванредним ситуацијама, масовним несрећама, катастрофама и терористичким акцијама – наводи деканка.

 

Документација потребна за упис

уверење о држављанству Републике Србије не старије од шест месеци
извод из матичне књиге рођених
потврде надлежног суда и Министарства унутрашњих послова (не старије од шест месеци) да се против њих не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да нису осуђивани за таква дела казном затвора у трајању дужем од шест месеци или казном малолетничког затвора, односно да им није изрицана заводска мера
оверене фотокопије сведочанстава свих разреда и фотокопију дипломе средње школе (за кандидате који су завршили четворогодишње школовање), односно сведочанства завршених разреда и оверен препис (оверену копију) оцена са полугодишта четвртог разреда (за кандидате којима је школовање у току)
оверену фотокопију дипломе о освојеним наградама и њиховом рангу са републичког такмичења ако су као ученици трећег или четвртог разреда средње школе освојили једно од прва три места из биологије или хемије на републичком такмичењу које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
* Извор: Медицински факултет ВМА

 

Фото приватна архиваPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept