ПАЛАНКА УСКОРО ДОБИЈА ЈЕДИНСТВЕНО УПРАВНО МЕСТО

0пштина Смедеревска Паланка је међу осам локалних самоуправа у којима се реализује пилот пројекат у оквиру конкурса, које је расписало Министарство државне управе и локалне самоуправе за успостављање јединственог управног места. До сада су отворена два нова ЈУМ и то прво у Лазаревцу и друго у Сомбору.

Радови у холу општине су приведени крају и у наредним данима очекујемо да се отворе нови шалтери који ће у потпуности бити у функцији грађана општине Смедеревска Паланка.

‘А шта ће то донети грађанима? Јединствено управно место или у преводу ‘’један шалтер’’ јесте новина уведена Законом о општем управном поступку, која омогућава да управни поступци и процедуре, постану ефикаснији, једноставнији и економичнији. Јединствено управно место омогућиће грађанима да на много лакши начин комуницирају са општинском управом општине Смедеревска Паланка тако да ће управа постати прави сервис грађана. С друге стране грађани и општинска управа оствариће знатне уштеде будући да ће све податке који су неопходни грађанима локални и републички органи размењивати бесплатно и грађани се не неће оптерећивати попуњавањем формулара и образаца за издавање докумената идући од шалтера до шалтера.

Ова промена за управу може значити још више рада, будући да ће морати узајамно да комуницирају, размењују податке, нарочито електронским путем, промене своју унутарашњу организацију, али ће грађанима поступак бити једноставнији, јер се тај рад одвија „иза кулиса“.

Овај пројекат омогућиће да одређене ствари, за које је до сада грађанима требало пет до 10 дана, моћи да се заврше за највише 20 минута.’  Поред тога ће допринети бржој афирмацији и примени Закона о општем управном поступку преко којег се и по службеној дужности и у електронском облику размењују сви подаци које грађани потражују– дечји додатак, социјална помоћ, матичне књиге рођених, венчаних, умрлих, држављанство, електронске грађевинске дозволе

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanka-uskoro-dobija-jedinstveno-upravno-mesto/

2 comments

    • Željko on 17/01/2020 at 10:56

    Konačno je neko iz EU objasnio tupavim političarima da je ono što je Jugoslavija imala, u stvari bilo dobro! Ako se neko od starijih seća, takva šalter sala je u Palanci postajala u vreme SFRJ!

    • Marko on 17/01/2020 at 07:24

    Da onih 150 ljudi sto ostane tu da zivi ne ceka previse u redu 🙂

Komentari su onemogućeni.