Početna » „ПАО“ ШАРАН КАПИТАЛАЦ НА ДУНАВУ КОД СМЕДЕРЕВА

„ПАО“ ШАРАН КАПИТАЛАЦ НА ДУНАВУ КОД СМЕДЕРЕВА

од Паланка данас
0 Коментар

Ноћас, нешто након један час по поноћи, испод Смедеревске тврђаве, стотинак метара од ушћа Језаве у Дунав, Зоран Цветковић је упецао шарана, дивљака – како то риболовци кажу, тешког чак 39,2 килограма.

– Ту имамо викендицу и ту сам са обале пецао. Богами, нагло је повукао и са још два другара борили смо се једно пола сата, док се није уморио. Први пут га промашим мередовом, други пут ми поломи мередов, једва га извукосмо. K’о џак цемента да смо вадили – прича Зоран Цветковић.

Зоран претпоставља да је шаран можда чак и старији од њега, а он има 63 године, јер шарани, по теорији, расту 600 грама на годину.

– Хтео сам да га пустим, али је прилично искрварио, изударао се по бетону… Данас ћемо да видимо у каквом је стању. Грехота је и да га пустимо па да угине – прича Зоран.

Иначе, до сада је за рекордера, у последње време, откада се води тачна евиденција а не риболовачке приче, важио на Дунаву упецан шаран код Апатина 2007. године, који је имао 27 килограма. На Великој Морави је 2013. уловљен је шаран тежак чак 35,5 кила, а светски рекордер је 47,8 килограма, упецан у Мађарској. Питање колико је овај улов валидан, с обзиром да се то десило на комерцијалном језеру Еуро-аqуа. које се налази у непосредној близини познатог језера Балатон, а да власници језера континуирано хране шаране квалитетном храном како би постигли што веће тежине. Риболов је дозвољен само члановима клуба, уловљену рибу треба риболовци да вратие неозлеђену у језеро у року од 5 минута, а и забрањено је фотографисање с рибом на обали у стојећем положају, наводно због опасности од њеног пада из руку рибловца.

У сваком случају, овај смедеревски шаран заслужује место у историји.

Вест Подунавље.инфо

Фото: приватна архива

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept