ПАПИРНИ ИЗВОДИ ИЗ МАТИЧНИХ КЊИГА ИДУ У ИСТОРИЈУ, УСКОРО „Е-ИНСПЕКТОР“

Штампање извода из матичне књиге рођених је преполовљено, кажу у владиној Kанцеларији за ИТ и електронску управу.

У том информационом систему се тренутно налази осам институција са 20 база података.

У Kанцеларији кажу да је управо податак о томе да је преполовљена штампа паприних извода из матичне књиге рођених показатељ значаја електронске размене података.

Директор Kанцеларије Михаило Јовановић процењује да ће штампање извода из књиге рођених, на пример, у наредних годину, до годину и по дана, практично и нестати.

Јовановић за Тањуг најављује да на јесен „стартује“ и пилот пројекат „е-инспектор“, са жељом да се информатизује рад 41 инспекцијске службе у Србији, како би се направио савремени информациони систем.

Тиме ће се, додаје, олакшати и унапредити рад инспектора, али и обављати координација њиховог рада.

Такође, од 1. октобра званично се уводи „е печат“, па онај традиционални више неће бити обавезан у пословању привредних друштава.

„Направићемо један догађај који ће симболично рећи – од данас је крај, печат више није потребан“, каже Јовановић и додаје да је е-печат, као е-потпис правног лица, уведен изменом Закона о електронском пословању.

„Очекујемо да у наредном периоду први провајдери ове услуге почну да издају електронске печате правним лицима“, додаје Јовановић.

Подсетио је и на информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“, који је, каже, уведен у другу фазу – па ће родитељи, поред тога што још у породилишту дају име детету, упишу га у матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште и социјално осигурање, сада моћи да електронски поднесу и захтев за родитељски додатак.

„Око 40 градова и општина се већ налази у том систему, а до јесени ће бити цела Србија“, рекао је Јовановић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/papirni-izvodi-iz-maticnih-knjiga-idu-u-istoriju-uskoro-e-inspektor/