ПАРАФИСКАЛНЕ ТАКСЕ ОБУХВАТАЈУ ДОКУМЕНТА, МУЗИКУ, ПСЕ, МАЧКЕ, ЛОВЦЕ, ДОКТОРЕ….

УСАИД Пројекат подршке регулацији парафискалних намета је крајем прошле године завршио израду свеобухватног регистра свих непореских намета који постоје у Републици Србији (све накнаде, таксе, обавезне чланарине, плаћања, трошкови и слично) а које плаћају правна и физичка лица.

Регистар свих непореских намета обухвата све оне облике које привреда и грађани плаћају а који нису порези. Он обухвата све врсте накнада, такси и других врста плаћања која се плаћају државним органима, локалним самоуправама, независним агенцијама и регулаторним телима, дирекцијама, комисијама, коморама, сертификационим телима, јавним предузећима и свим другим ентитетима, како јавног сектора, тако и ван њега, који имају право да уводе и наплаћују непореске намете.

Сваки од идентификованих непореских намета је у регистру детаљно описан преко 18 различитих критеријума.

Рецимо, Агенција за безбедност саобраћаја наплаћује трошкове за уверење за испитивање возила. Да све буде јасно, плаћа се само уверење, испитивање је одвојен трошак. Само поменути папир стаје 300 динара.

Ко се одлучи за превоз авионом, плаћа карту и додатно Директорату за цивилно ваздухопловство 0,98 евра по путнику. Путници тај намет не плаћају при уласку у авион већ им је унаред урачунат у трошкове превоза.

Многи људи не воле да путују и најбоље се осећају у свом дворишту окружени  љубимцима. По Закону о ветерини, пси и мачке код нас треба да да буду обележени. То задовољсво кошта. За обележавање пса плаћа с 200 динара, а мачке упола јефтиније. Ваљда зато што не могу озбиљније да уједу. Животиње се у Србију и увозе. Али и када са сточним пасошем пређу границу, не могу тек тако да уђу – чека их карантин. За простор у којем ће боравити плаћа се намет од 4,60 динара по квадратном метру.

Накнада за издавање документа од јавног значај има читаву тарифу. Најјјефтиније је ако се то издаје на папиру формата А-3: један примерак стаје шест динара. За аудио-касету се плаћа 150 динара, а видео је 300 динара скупља.

Туристи који одседну у Србији плаћају боравишну таксу, а она износи од 60 до 160 динара, зависно од категоризације објекта у којем су одсели.

Чланство у струковним коморама је за поједине делатности обавезно. Тако ће, рецимо, ветеринари то платити 300 динара месечно.

Знамо да се за излазак на испит треба добро прпремити, али треба то и платити. Тако такса за полагање испита за стицање лиценце за васпитача стаје 12.000 динара.

Кога баш занимају таксе из бранше којом се бави, могу да их потраже на интернет страници www.parafiskali.rs.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/parafiskalne-takse-obuhvataju-dokumenta-muziku-pse-macke-lovce-doktore/