среда, мај 29, 2024
Početna » Partijske simpatije podeljene po urbalnim i ruralnim sredinama

Partijske simpatije podeljene po urbalnim i ruralnim sredinama

од Паланка данас
0 Коментар

U Nemačkoj je uglavnom uvek potpuno jasno kako pojedine partije stoje među biračima – na tu ukazuju stalne ankete. Kako, međutim, kotiraju prema sredini?Prema u ponedeljak objavljenom istraživanju fondacije Konrad Adenauer konzervativne Demohrišćanske unije (CDU), razlika je opipljiva. Pritom, opoziciona CDU mesecima vodi u nacionalnim anketama.

Naime, demohrišćani imaju jasnu prednost u ruralnim sredinama, dok im je prednost manje ubedljiva u gradovima. Sa druge strane, ekološka partija Zelenih loše prolazi na selu, ali je prilično omiljena u urbanim sredinama.

Fondacija je analizu bazirala na istraživanjima u periodima oktobar 2022. – januar 2023. i jun-septembar 2023. U oba navrata anketirano je po 4.000 ljudi.

Razlike su uočljive među regionima različite gustine stanovništva, klasifikovanim kao slabo naseljena unutrašnjost, gušće naseljena unutrašnjost, gradovi i veliki gradovi.

Na primer, demohrišćani u retko naseljenim, seoskim sredinama imaju podršku 47 odsto ispitanika, a u velčikim gradovima 39 odsto.

Kod socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Šolca (Scholz) stanje je obrnuto: Oni na selu imaju 39, a u gradu 52 odsto podrške.

Razlika je još veća među biračima Zelenih. U duboko ruralnoj sredini, svega 30 odsto ispitanika je navelo da im se Zeleni manje ili više dopadaju, ali u gradu taj udeo skače na 52 odsto.

Desničarska AfD se, izgleda, ne dopada nikome – mada je prošle godine doslovce nabujala u anketama.

U ruralnim sredinama, dve trećine ispitanika je navelo da im se AfD donekle ili nimalo ne dopada, a u velikim gradovima više od četiri petine, 82 odsto.

AfD u ruralnim sredinama ima dvostruko snažnije simpatije nego u gradovima, 20 prema 10 odsto.

Levica, očekivano, isto uživa znatno bolji rejting u velikim gradovima, 28 odsto, nego u ruralnim sredinama, 15 odsto.

Simpatije prema liberalnoj FDP su ravnomerno raspoređene, sa 26, odnosno 27 odsto u velikim gradovima i ruralnoj sredini.

Istraživanje je adresiralo i druga pitanja, poput strahova. Strah od napada na Nemačku je značajno izraženiji u retko naseljenim područjima sa 47, nego u urbanim sredinama, sa 33 odsto.

Nelagoda zbog imigracije isto više čini nelagodnim ljude na selu nego u gradu, u odnosu 40 prema 25 odsto. Sa druge strane, stanje demokratije u Nemačkoj manje zabrinjava ljude u ruralnoj sredini nego u urbanoj, sa 38 prema 52 odsto.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept