Početna » ПЕЧЕНИЦА ВЕЋ ТРИ ЦРВЕНЕ: Печење, усред божићног поста, поскупело 20 одсто

ПЕЧЕНИЦА ВЕЋ ТРИ ЦРВЕНЕ: Печење, усред божићног поста, поскупело 20 одсто

УСРЕД поста, расту цене печења. Прасеће месо са ражња поскупело је чак 20 одсто, па за килограм ваља припремити од 2.000 динара колико је у Чачку до чак 3.000 динара у Београду. Из печењара, међутим, најављују нове више цене већ од наредне недеље

од Паланка данас
0 Коментар

Посебно је поскупела прасетина, која се у цени готово изједначила са јагњетином. Килограм овог печења кошта од 2.500 до 3.300 динара. Пре тачно годину печењаре су прасетину нудиле за 1.500 до 2.000 динара, а јагњетину за 1.800 до 2.300 динара.– Фармери су нас већ упозорили на нове откупне цене прасади од понедељка, тако да ће бити још поскупљења, јер једноставно нема довољно прасади на тржишту – кажу у једној београдској печењари. – Не смемо да правимо спискове за поруџбине, јер не знамо да ли ћемо моћи да обезбедимо довољно меса за све који нам наруче. Код нас је килограм прасетине 2.500, а јагњетине 2.700 динара. Разлика је мала јер се прасеће месо, ипак, уобичајено више тражи у ово доба године.

Агроекономисту Милана Пространа не изнанеђују ови подаци, јер како каже, последњих 30 година сточарство Србије је у озбиљној кризи.

– Број свиња опада просечно 1,5 до два одсто годишње, што значи да се њихов број за ове три деценије преполовио – каже Простран. – Други разлог је велики увоз, који је годишње процењен на око 80 милиона долара. За 12 месеци увеземо око 50.000 прасади за тов. Трећи разлог су биле високе цене кукуруза од 2020. до 2022. године. И четврти разлог је афричка куга која је свуда на Балкану испразнила оборе и додатно угрозила свињарство. С друге стране, потражња је велика па је све то довело и до повећања цена.

Он, ипак, очекује да ће после Нове године и Божића, доћи до смањивања потражње, а самим тим и до пада цена у печењарама.

И у чувеним чачанским печењарама у последњих десетак дана цене су скочиле у просеку за око 20 процената. Тако се сада килограм прасетине продаје за 2.000 до 2.300 динара, док се килограм јагњетине креће од 2.600 до 2.800 динара. То, међутим, како истичу печењари, није коначна цена са којом ће дочекати новогодишње и божићне празнике, јер постоје индиције да ће и даље скакати.

Разлог томе, посебно у Моравичком округу је што је са појавом свињске куге средином ове године побијен велики број свиња, па је на тржишту мање прасади.

– Данас не можеш да нађеш прасе за Божић. Велика је потражња. Никада се није догодило да цена прасића достигне цену јагњади као што је случај последњих дана, када се за килограм живе ваге и јагњади и прасади плаћа 600 динара. Људи нуде и више од те цене за прасад, али џаба када их нема. Што је најгоре, те цене се неће задржати, већ ће ићи горе – рекао нам је Миленко Радојичић из Бечња.

Рачуница према откупу

ЧАЧАНИ су изненађени високим ценама у печењарама, јер, како истичу, раније се знало да је отприлике цена у печењарама три пута виша од цене живе ваге бравчади. У овом граду прасе се на пијацама продаје по 470 динара за килограм живе ваге. На сточним пијацама широм Србије, према најновијим подацима Система тржишних информација пољопривреде Србије, прасад до 16 килограма се нуде по цени од 450 до 630 динара. Најскупљи су били у Смедереву, а најјефтинији у Крагујевцу.

НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept