Početna » ПЕНЗИЈА ВАМ МОЖЕ БИТИ ВЕЋА АКО СТЕ ОВО УРАДИЛИ НА ВРЕМЕ: Из Фонда ПИО истичу на који начин можете то да урадите

ПЕНЗИЈА ВАМ МОЖЕ БИТИ ВЕЋА АКО СТЕ ОВО УРАДИЛИ НА ВРЕМЕ: Из Фонда ПИО истичу на који начин можете то да урадите

од Паланка данас
0 Коментар

У последње три године забележен је тренд повећања броја захтева за поновно одређивање пензије. Право на поновно одређивање пензије има корисник права који истовремено има и статус осигураника у периоду од најмање годину дана за који је плаћен допринос, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.Кориснику старосне или инвалидске пензије коме је право признато према Закону о пензијском и инвалидском осигурању и који стекне статус осигураника у обавезном и добровољном осигурању, на његов захтев ће се одредити нови износ пензије, под условима да је накнадно навршио најмање годину дана стажа осигурања, наводи се у саопштењу.

“У складу са наведеним ставом, нови износ пензије одређује се тако да се поново одреди износ пензије на дан остваривања права рачунајући и накнадно навршени стаж, као и плате, односно основице осигурања, па се затим тај износ усклађује са кретањем пензија од дана остваривања права до дана одређивања новог износа пензије”, наводе прецизно из Фонда ПИО.

Из Фонда истичу да нови износ пензије припада кориснику од дана подношења захтева и не може бити нижи од достигнутог износа пензије за месец у којем је захтев поднесен.

“Корисник пензије, такође, може да поднесе захтев за одређивања новог износа пензије и на основу чињеница за које се накнадно сазнало или су наступиле након доношења решења о признавању права на пензију. Нови износ пензије кориснику права припада од дана подношења захтева“, наглашавају из Фонда ПИО.

У последње три године забележен је тренд повећања броја захтева за поновно одређивање пензије са 946 у 2021. години, 1.122 у 2022. години, а 1.212 у 2023. години, што потврђује чињеницу да из године у годину расте и број корисника права који истовремено имају и статус осигураника, наводи се у саопштењу.

Пензионисани.рс/МондоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept