Početna » ПЕНЗИОНЕРИ ОД 80 ГОДИНА САДА ИМАЈУ ОВУ ОПЦИЈУ: Дуго су то чекали, а коначно могу да ураде следеће

ПЕНЗИОНЕРИ ОД 80 ГОДИНА САДА ИМАЈУ ОВУ ОПЦИЈУ: Дуго су то чекали, а коначно могу да ураде следеће

Када новац недостаје, решење је одлазак у банку

од Паланка данас
0 Коментар

Најстарији грађани могу да подигну кредите уз осигурања која су неопходна, каже Душан Узелац са портала „Каматица“. Осим тога, пензионери могу бити и жиранти приликом кредитног задуживања.Када новац недостаје, решење је одлазак у банку и подизање кредита, али старији од 65 година до те врсте банкарског производа нису могли да дођу донедавно. Сада је то, ипак, могуће, а банке имају понуде и за клијенте до 80 година. Осим што могу да подигну кредит, пензионери могу бити и жиранти приликом кредитног задуживања.

Душан Узелац са портала „Каматица“ рекао је да су банкама кредити дати пензионерима занимљиви зато што они имају стабилна примања која су редовна и за која се зна колика ће бити. „Оно што је битно да се разуме јесте да банкари желе да тај кредит буде и отплаћен. И зато су неки од услова управо године живота и гледа се да последња рата отплате буде до 85. навршене године“, рекао је Узелац.

То је, како каже, један од математичких услова који дефинише колики кредит може да се подигне заједно са висином пензије, где дозвољавају да трећина пензије буде рата. Напоменуо је да стамбени кредити нису увек кредити који су за цео износ стана и да је то најчешће део потребног новца. „Неко ко има пензију 50.000 динара, не може да приушти себи те ствари, док неко са вишим пензијама може да добије и 10.000, 20.000, 30.000 евра тог кредита“, рекао је Узелац.

За потребе кредита потребно је осигурање, јер банке, како каже Узелац, осигуравају све што могу, односно обезбеђују се да покрију евентуалне проблеме. Према његовим речима, раније су то били осигурање некретнине и дужника и осигурање кредита, а овде је најчешће реч о осигурању дужника.

„Банке траже животно осигурање, а разуме се да се оно уплаћује, односно да се направи да буде у корист банке у случају недоживљења, како они то кажу“, објаснио је Узелац. Пензионери могу бити и жиранти за кредите своје деце, али се често дешава да дођу двоје и подигну исти кредит као „садужници“.

„То се дешава и у породицама где муж и жена заједно наступају и скупе своје плате на гомилу и тако заједнички подигну кредит. То наравно банка дозвољава као садужнике да могу заједно и да отплаћују“, рекао је Узелац. Истакао је да банке на све могуће начине траже потенцијалне клијенте којима ће продати новац.

„Највећи проблем ових простора нису скупи кредити, него недовољно зарађујемо и када би се решила та ниска примања, банке би биле техничке ствари, ми бисмо бирали да ли хоћемо или нећемо“, рекао је Узелац. Процедура за добијање кредита за пензионере је делимично упрошћена у односу на остале осигуранике и кориснике.

Потребан је само неки доказ да је пензионер пензионер, а то најчешће пензиони чек и на основу кога они могу да уђу у даљу процедуру. Рекао је да пензионери чешће узимају кеш кредите, јер им стамбени нису доступни у широј мери. Они су, како је рекао Узелац, она категорија становништва која и нема велике новчане потребе.

„Они су научили да финансијски функционишу са оним што имају, а кеш кредите узимају пре да помогну некоме него за своје потребе“, рекао је Узелац.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept