ПЕНЗИОНЕРИ ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ДОБИЈАЈУ ПОМОЋ ДВА ПУТА ГОДИШЊЕ

Сви пензионери у Србији са примањима нижим од 32.285 динара од следеће године имаће право на новчану помоћ, пишу „Новости“.

Овај лимит утврђен је према потрошачкој корпи и представља у просеку две трећине њеног тренутног износа. Како лист пише, очекује се да помоћ буде исплаћивана два пута годишње, за око 1,3 милиона корисника, а колико ће бити износ зависи од стања у државној каси.

Спекулише се да ће износ бити већи од досадашњих, који су били 5.000 динара, с обзиром на то да готово пола милиона најстаријих неће бити обухваћено као раније.

У 2016. је за једнократну помоћ за све пензионере издвојено око 8,5 милијарди динара, док је прошле године у ове сврхе из државне касе дато 8,85 милијарди. Уколико би исти износ и сада био издвојен, због мањег броја корисника, могло би се очекивати да пензионери добију око 7.000 динара.
У недавно усвојеним изменама Закона о ПИО стоји да ће Влада утврђивати када је та помоћ неопходна за већину корисника, као и износ који ће им бити исплаћиван, али се већ може чути да су могуће исплате у пролеће и на јесен, преносе „Новости“.

На тај начин ће новац намењен пензијско инвалидском осигурању моћи да се користи и за исплату новчане помоци пензионерима са најнижим примањима.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/penzioneri-od-sledece-godine-dobijaju-pomoc-dva-puta-godisnje/