Početna » ПЕНЗИОНЕРИ У ОВОМ ПЕРИОДУ МОГУ ДА ОЧЕКУЈУ НОВО ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈЕ: Колика би могла да им буду примања?

ПЕНЗИОНЕРИ У ОВОМ ПЕРИОДУ МОГУ ДА ОЧЕКУЈУ НОВО ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈЕ: Колика би могла да им буду примања?

Недавно је о пензијама нешто прецизније говорио први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали

од Паланка данас
0 Коментар

Од 1. јанара 2024. године наступило је повећање од 14,8 одсто тако да је просечна пензија значајно порасла и сада износи 45.739 динара.Али, већ се увелико говори и ишчекује и друго повећање примања најстаријих о чему су у више наврата говорили највиши државни званичници.

Још добрих вести за пензионере и ново повећање пензија најавио је најпре ове године председник Србије Александар Вучић истичући да оно неће бити мало и да ће најстарији суграђани бити задовољни.

Недавно је о пензијама нешто прецизније говорио први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

Он је навео да ће се то десити – разговори о повећању и само повећање пензија, између августа и октобра.

Мали још увек није изнео детаље о томе колико повећање пензионери могу да очекују.

Како је подсетио, сада просечна пензија износи 390 евра (док су пре 12 година биле 202-203 евра), а циљ Владе је да до краја 2027. то буде 650 евра.

Мали је додао и да је Међународни монетарни фонд (ММФ), с којим су недавно обављени разговори, потврдио да је Србија, упркос глобалној кризи, у потпуности сачувала макроекономску стабилност.

Како кажу из ММФ-а, а поводом захтева пензионерских удружења а и ставова самих политичара да пензије брже прате плате, питање индексације пензија регулисано је Законом о буџетском систему.

– Постојеће законско решење већ предвиђа усклађивање раста пензија са растом просечних зарада у оним годинама када је учешће пензија у БДП-у ниже од 10 одсто. Сматрамо да је постојећа формула за усклађивање пензија адекватна и да осигурава фискалну стабилност и нисмо упознати са плановима да се ово решење промени – кажу из ове Мисије.

По речима директора Фонда ПИО Реље Огњеновића, са јануарским повећањем најнижа пензија у Србији за кориснике из категорије запослених и самосталних делатности сада износи 24.987,67 динара, а највиша за све кориснике 230.145,48 динара. Увећана је и вредност општег бода који утиче на висину првог обрачуна пензије, а који сада износи 1.345,88 динара.

И ова статистика најбоље показује да се пензије никада до сада нису повећавале тако брзо и знатно изнад нивоа инфлације и све то на здравим основама, додао је он.

Огњеновић је недавно посебно истакао податак да је на пример у прва два месеца ове године била озбиљно већа наплату доприноса, чак 14 милијарди динара, што је 15 одсто више него у истом периоду прошле године и „ако се настави овако, очекивана су нова пријатна изненађења“.

О томе ћемо говорити у договору и сарадњи са Владом Србије, када будемо имали прецизније информације – рекао је он пре пар месеци и додао да пензионери не би требало да се брину и да се иде ка томе да просечна пензија 2025. године буде између 450 и 460 евра.

Иначе, на последној седници Управног одбора РФ ПИО, усвојен је Завршни рачун РФ ПИО за период од 1. јануара до 31. децембра 2023. године и Извештај о извршењу Финансијског плана Републичког фонда ПИО за прошлу годину.

Укупан резултат пословања Фонда за 2023. годину је буџетски суфицит од у износу од 1,15 милијарди динара.

Учешће прихода од доприноса у структури финансирања Фонда у 2023. износило је 79 одсто, а трансфери из републичког буџета чинили су само 19,9 процената.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept