Početna » ПЕНЗИОНИСАНА НАСТАВНИЦА КРИТИКОВАЛА РАСПОРЕД ЧАСОВА Ђаци немају концентрацију за осми или девети час

ПЕНЗИОНИСАНА НАСТАВНИЦА КРИТИКОВАЛА РАСПОРЕД ЧАСОВА Ђаци немају концентрацију за осми или девети час

Некада је седам часова дневно била реткост и то само у вишим разредима, коментарисале су старије генерације.

Данашњи основци из куће изађу око 7 часова ујутру, а врате се тек после 15 часова. Са средњошколцима ситуација је још драстичнија. Дешава се да некад, причају нам родитељи, имају и 9 часова дневно!Како је Телеграф.рс писао, Законом о средњем образовању и васпитању, дозвољено је да ученици у школи проведу до 27 сати недељно, не рачунајући час одељенског старешине, а ова граница увелико се премашује.

Наш текст изазвао је бурне реакције просветара и родитеља, нарочито „старе гарде“ која се школовала или предавала ђацима пре 30, 40 и више година.

Да ли је нормално да деца у школи имају осми и девети час? Сваког дана!„, коментар је једне револтиране маме.

Потом се огласила професорка у пензији, подсећајући да су деца увек иста и да њихову концентрацију, ни уз највеће напоре, није могуће одржати после 13 сати.

Не, није нормално. Наставница сам у пензији. У моје време настава је почињала у 7.30 сати, а завршавала у 12.40, таман да на задњем часу некако им успеш одржати концентрацију. Све што је дуже, опада им пажња и нису спремни на даље активности. Потпун промашај ово данас што раде моје колеге, па макар то биле и ваннаставне активности“, написала је она.

Надовезали су се и други:

„Дете изађе из куће у 13 сати, врати се у 20.30 часова при том шести разред основне, више има часова од старијег које је друга година гимназије…. И то редовних часова без додатних активности пречаса и сл…“, додао је један родитељ.

Било је и оних, мада у мањини, који подржавају војнички распоред.

„Јууу, па шта им фали, како ће једног дана на послу“, поручила је једна учитељица.

„У Европској унији је тако, идеш у 7.00 дођеш око 17.30“, гласи други коментар.

Како се вама чине ови распореди? Треба ли деци оставити више времена за игру, учење и спорт? Или их од малих ногу треба дисциплиновати и навикавати на осам, девет, 10 сати рада? Пишите нам у коментарима.

Telegraf.rsYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept