„ПЕПЕО НУКЛЕАРНЕ ВАТРЕ“ У ДОМУ КУЛТУРЕ У СТАРОМ СЕЛУ

У понедељак 1. јула (20:00) у Галерији Дома културе у Старом Селу, новинар и есејиста Јован Ристић ће одржати предавање о филмовима нуклеарног судњег дана под називом Пепео нуклеарне ватре.

„Нуклеарна катастрофа, обим њених разарања и могуће последице као тема филмских стваралаца, актуализована је недавно тренутном политичком ситуацијом (тероризам, Северна Kореја…) подсећајући нас на психозу која је владала у времену хладног рата“.

Предавање ће бити праћено инсертима из остварења као што су Дан после, Тестамент, Ратна игра, На плажи, Др. Стрејнџлав и Чудесна миља.

Kао илустрација у целости ће бити приказан филм Нити (Тхреадс, 1984) Мика Џексона, по многима ултимативни филм о нуклеарном рату и његовим последицама.

Филм је титлован на српски језик.

Нити су настале у продукцији ББЦ-ја, годину пошто је снимљен Дан после Николаса Мејера.

Док Дан после важи за најпознатији филм о последицама атомског рата, Нити важе за најозбиљнији и најреалистичнији који је снимљен на ту тему, и без ублажавања показују шта би се десило када би нуклеарна ватра сагорела све танане споне које човеков живот чине уређеним и пријатним, а његово друштво цивилизованим.

За разлику Мејера, чији је Дан после мелодраматичан и ушминкан, Џексон се определио за неразблажено приказивање атомског рата, ослањајући се на хладан, документаристички приступ и научне чињенице које је, поред осталих, добијао од Kарла Сагана, војних стручњака, социолога…

Нити су први филм који је на реалистичан начин приказао распад цивилног друштва и система цивилне одбране у околностима атомског рата, и први који је показао, у складу са научним истраживањима, да ће преживели понајвише страдати од једногодишње нуклеарне зиме, а не само од радијације.

Улаз на предавање и пројекцију је бесплатан.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pepeo-nuklearne-vatre-u-domu-kulture-u-starom-selu/