СЕДАМ ГОДИНА ОД МАЈСКИХ ПОПЛАВА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Данас се навршава седам година од као је нашу општину, и целу Србију погодила велика поплава, што је добар део наших грађана (директно или индиректно) осетио на својој кожи.

Тог 15, маја 2014. године река Јасеница је пробила бедем и излила се код Мраморца и Церовца, ниво воде је брзо растао и у вечерњим часовима Карађорђево насеље је било под водом. У овом делу се налази и ЈКП Водовод тако да је цела Паланка остала данима без воде, фабрика Гоша, Институ за повртарство, трафостаница „Паланка 1“, све је то било под водом.

Угрожен је био рад свих институција у Паланци, становништво из овог дела Паланке је било евакуисано и смештено у прихватне центре у школским салама и болници. Велики допринос у превазилажењу ове ситуације је имао и Црвени крст и многобројни волонтери који су помагали угроженом становништву а и касније у чишћењу последица поплаве.

Биланс ове трагедије је око 8000 хектара обрадиве површине уништено и више од 1000 домаћинстава без крова над главом и тридесетак предузећа што државних што приватних је било оштећено само у нашој Општини, али најбитније је да није било људских жртава што није био случај у неким другим општинама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pet-godina-od-majskih-poplava-u-smederevskoj-palanci/