ПЕТАЦИ У СЕПТЕМБРУ ПРВИ НА УДАРИ РЕФОРМЕ ОБРАЗОВАЊА

Ученике који у септембру крену у пети разред у школи ће сачекати многобројне новине. Информатика ће постати обавезан предмет, час изборног спорта биће саставни део наставе физичког васпитања, али ће се реализовати ван дневног распореда часова. Изборни предмети са Б листе, попут шаха, домаћинства, сликања, цртања, хора или оркестра, постаће секције.

Идеја Министарства просвете, науке и технолошког развоја је да се, колико је то могуће, распоред часова растерети, а да се део наставе организује међупредметно, где би једну тему заједнички обрађивало неколико наставника. Недавно је министар просвете Младен Шарчевић наставу у старијим разредима основне школе оценио као најслабији део образовног система, те зато управо одавде крећу реформе. Прво ће бити промењена настава у петом разреду, а сваке наредне године додаваће се по један старији разред.

 Изборни спорт постаће саставни део физичког, а једна од идеја је да се реализује кроз турнире, активности викендом или у супротној смени. Школе, односно професори физичког, у складу с капацитетима, треба да реализују модел који ће се применити. Рад на трећем часу биће сублимиран у оцени из физичког. Наставници физичког васпитања пружају непотребан отпор променама. Ниједан наставник неће остати без норме, то смо већ обећали. Постојећи модел није реализован онако како је замишљен, тако да су промене неопходне. Није истина да ће настава физичког бити смањена, напротив, биће је више. Посебно што убудуће школе неће моћи да издају фискултурне сале пре 21 час, а ти термини биће доступни ученицима, кажу у Министарству просвете.Предлоге нових наставних планова и програма за пети разред Министарство просвете је већ затражило од Завода за унапређивање образовања и васпитања. Очекује се и да реализују идеју да изборни предмети постану секције.

Планови и програми биће реформисани на начин који ће довести до тога да се код ученика вреднује знање које стиче, а не оцена. У Министарству објашњавају да је реч о исходном планирању, које од ученика не тражи само да научи садржај напамет, већ то како тај садржај може да се примени.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/petaci-u-septembru-prvi-na-udari-reforme-obrazovanja/