ПЕТИЦИЈА ЗА ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР ПОДЕЛИЛА СТРУЧЊАКЕ

Између 150.000 и 160.000 грађана, према прелиминарним проценама, потписало је петицију којом се траже измене Кривичног законика и увођење доживотне казне затвора за најтежа дела – убиство деце и малолетника и убиство трудница.

Коначни резултати биће објављени у петак, потврдио је за “Новости” Игор Јурић, оснивач Фондације “Тијана Јурић”.

Фондација је организовала пре недељу дана потписивање народне иницијативе у 40 градова. Да би се њихов предлог нашао на дневном реду парламента потребно је 30.000 потписа.

Стручна јавност подељена је око питања да ли доживотна треба да замени затворску казну од 30 до 40 година.

– Казна доживотног затвора није ни добра, ни хришћанска – каже адвокат Тома Фила.

– Осуђеном се не даје шанса за покајање. Он је стављен у безнадежну позицију, а претња таквом казном не делује превентивно. Ниједан преступник приликом чињења дела не мисли о дужини казне. Напротив, ако зна да ће после убиства остати до краја живота у затвору, може убити још троје људи, јер му је казна иста.

Са њим се не слаже бранилац Тихомир Константиновић, који сматра да се овим постиже генерална превенција и да народна иницијатива није притисак на законодавца, већ нужност с обзиром на околности у којима живимо (много оружја, дроге…)

– Потенцијални починиоци морају бити свесни да ће, ако изврше тешко кривично дело, завршити доживотно у затвору. Сигурност грађана је на првом месту и држава мора да нађе новац за то. Честа помиловања и скраћења казни због препуних затвора починиоце охрабрују, док се грађани осећају несигурно – каже Константиновић.

Извор Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/peticija-za-dozivotni-zatvor-podelila-strucnjake/