Početna » ПИО ФОНД ОБАВЕШТАВА КОРИСНИКЕ ПОРОДИЧНИХ ПЕНЗИЈА УЧЕНИКЕ И СТУДЕНТЕ ДА ДОСТАВЕ ПОТВРДЕ О ШКОЛОВАЊУ

ПИО ФОНД ОБАВЕШТАВА КОРИСНИКЕ ПОРОДИЧНИХ ПЕНЗИЈА УЧЕНИКЕ И СТУДЕНТЕ ДА ДОСТАВЕ ПОТВРДЕ О ШКОЛОВАЊУ

од Паланка данас
0 Коментар

Почетак нове школске и универзитетске године значи и обавезу корисника породичних пензија − деце којима је школовање услов за коришћење права, да Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање доставе потврде о школовању.
Потврде, односно доказ о похађању одговарајуће школе или факултета треба достављати благовремено, одмах по упису сваке школске године. Kрајњи рок до када ученици који користе породичне пензије, а старији су од 15 година, морају да доставе потврде о школовању да им не би била обустављена исплата принадлежности је 20. септембар. Студенти то морају да учине до краја октобра.

Осим података о идентитету ученика, односно студента, и установе која је издаје, потврда треба да садржи и податке о томе на коју школску годину се односи, као и о статусу који ученик или студент има у тој школској години. На потврде, које се могу предати лично или послати поштом филијали Фонда која им исплаћује пензију, неопходно је уписати и матични број родитеља по коме се пензија користи.

Ученици, иначе, имају право на породичну пензију до завршетка школовања, али најкасније до навршених 20 година живота, а студенти који похађају високошколске установе до навршене 26. године. Закон о пензијском и инвалидском осигурању не прави разлику између редовног и ванредног школовања, као ни између различитих категорија студената – самофинансирајућих и студената чије се школовање финансира из буџета Републике Србије.

Неблаговремено достављање потврде условиће привремену обуставу исплате породичне пензије, да би се избегла преплата, а исплата ће се наставити када ученик/студент који је корисник породичне пензије докаже да је уписао годину.

Подсећамо децу породичне пензионере да, осим Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање, доказе о школовању треба да доставе и иностраним носиоцима осигурања код којих су остварили право на пензију, уколико је то предвиђено прописима друге државе, а такође и да је потребно да Фонд обавезно обавесте у случају да се запосле или почну да обављају самосталну делатност док користе пензију.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept