ПИСМО ПОДРШКЕ УЧЕНИЦИМА ОД СЛАЂАНЕ МИЛИЋ ПСИХОЛОГА У МЕШ ГОША

Писмо подршке ученицима

Ево прилике да вам и ја упутим пар речи, савета, препорука у вези нових околности око учења на даљину, начина провођења слободног времена, начина учења, организације и др.
Молим вас прочитајте полако, можда вам се чини мало дуже.
Нове околности у којима се налазимо и учење на даљину је свакако нова ситуација за све нас. Када је нешто ново, обично је збуњујуће, али нам пружа и могућност да побољшамо себе, на који начин?
Најпре, учење на даљину нам оставља више слободног времена, које можемо расподелити онако како ми желимо. Познато је да се људи, у складу са својим природним биоритмом деле на „јутарњи“ и“ вечерњи“ тип. Оваквим видом учења, можемо сами да ускладимо активности у зависности од тога који смо тип људи, а у складу са својим биоритмом и тако олакшамо неке активности. Дакле, имамо већу слободу да сами организујемо своје време, када ћемо да учимо, да се бавимо хобијем, проводимо време на друштвеним мрежама, прошетамо, прочитамо књигу, огледамо филм, дружимо се колико је то дозвољено и др.
Исто тако, доказано је да велики број информација усвајамо гледањем, тако да су материјали које добијате од својих наставника и преко RTS канала, од велике користи, што вам олакшава учење. Исти материјал који добијете можете прегледати више пута, што је корисно. Имате обично више времена за израду појединих задатака.
Можда ће неком баш тај вишак слободног времена представљати проблем, зато је важно да се временски ограничите.То значи да поделите време за учење на кратке делове, да учење буде ефикасно без ометајућих фактора (телефона и сл.), да правите кратке паузе (oко 5 мин.), не предуге, па да се опет вратите на учење.
Овим видом учења, усмено излагање је сведено на минимум, што је олaкшавајуће онима који не воле јавни наступ и имају трему.
Можемо закључити, да нам нове околности представљају и неку врсту изазова. Учимо да се организујемо на нов начин, самим тим развијамо организационе способности које су важне за будућу професионалну каријеру.
Можда ће се код многих јавити осећање збуњености, па и страха…. то су нормална и уобичајена емотивна стања, из којих можемо изаћи храбрији, паметнији, организованији, и са много више емпатије (шта то беше…?).
Пратите упутства својих наставника и одељењских старешина. Будите уз своје родитеље и нека они буду уз вас. Све ваше активности учења на даљину, наставници прате, бележе и то све на крају улази у оцену, дакле схватите овај вид учења као уобичајен.
Уколико је неком потребан савет, подршка, можете се јавити на мој мејл sladjanamilic@hotmail.rs
Поздравља вас Слађа, психолог
Аутор текста: Слађана Милић, психолог

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pismo-podrske-ucenicima-od-sladjane-milic-psihologa-u-mes-gosa/