ПЛАН ЗИМСКОГ ОДРЖАВАЊА ДРЖАВНИХ ПУТЕВА

Почетак снежних падавина је актуелизовао и ситуацију у зимској служби. Крјем прошле године смо писали да је паланачки пункт ПЗП Пожаревац пута спреман за зимске активности а сада ћемо се детаљније позабавити радом зимске службе.

Званични почетак зимске службе је 15. XI 2020. године, а завршетак 31. III 2021. године. До појаве снежних падавина по правилу долази и пре 15. новембра у планинским, а и у нижим пределима, тако да се предузећа из искуства припреме да интервенишу увек када се за то укаже потреба.
Дневно присуство механизације у путним базама је непрекидно 24 часа.
Одржавање путева у току зиме обавља се из путних база и пунктова који су у последње време релативно добро опремљени, што побољшава ефикасност ове службе.

Путеви у надлежности зимске службе ПЗП Пожаревац

Водећи рачуна о значају путних праваца (веза са већим градовима, путеви до рудника, термоелектрана, туристичких центара), сви путеви Србије разврстани су у три приоритета. Аутопутеви су I приоритет, а сви државни путеви I реда су I и II приоритета. Државни путеви II реда су II или III приоритета, изузетно неке деонице државних путева II реда су путеви I приоритета.

Први приоритет 

Коловоз се чисти и посипа чистом соли, тако да се омогући одвијање саобраћаја уз смањену безбедну брзину у отежаним условима (снег или поледица на коловозу) на мах 60 км/час и применом члана 42. Закона о безбедности саобраћаја на путевима
(„СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК Р.С.“ БРОЈ 41/2009). Признаје се превентивно посипање соли и то до 15г/м², током падања снежних падавина со се не посипа већ се само чисти плугом, а након престанка падавина посипа се 20г/м². Возач је дужан да брзину кретања возила прилагоди особинама и стању пута, видљивости, прегледности, атмосферским приликама, стању возила и терета, густини саобраћаја и другим саобраћајним условима, тако да возило може благовремено да заустави пред сваком препреком коју под датим околностима може да види или има разлога да предвиди, односно да возило управља на начин којим не угрожава безбедност саобраћаја

Други приоритет

Коловоз се чисти и посипа само ризлом или шљаком до 80г/м², тако да се омогући обављање саобраћаја са смањеном безбедном брзином на мах 40 км/час, у отежаним условима (снег или поледица на коловозу) и применом члана 42. Закона о безбедности саобраћаја на путевима

Могући су прекиди саобраћаја. Обавезна је употреба зимске опреме, а у брдовитим и планинским теренима употреба ланаца

Трећи приоритет

Са коловоза се само уклања снег и тиме омогућује проходност тако да се омогући обављање саобраћаја са смањеном безбедном брзином на мах 40 км/час, у отежаним условима (снег или поледица на коловозу) и применом члана 42. Закона о безбедности саобраћаја на путевима („СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК Р.С.“ БРОЈ 41/2009), али тек након извршеног чишћења путева I и II приоритета, дакле са закашњењем. Обавезна је употреба зимске опреме, нарочито ланаца. На овим путним правцима су могући дужи застоји саобраћаја.

СТЕПЕНИ ПРИПРАВНОСТИ

Зависно од временских услова и прогнозе времена уводи се више степена
приправности:
Кућна приправност уводи се ради евентуалног појачања већ ангажованог
степена дежурства. Радницима и возачима који су у кућној приправности плаћа се 10% од пуне цене њиховог редовног ангажовања у зимској служби, с тим да исти имајуобавезу да се у року од 2 сата од позива јаве на радно место.
Нулти степен ангажовања предвиђа ноћно дежурство од 20 часова увече до 08 часова ујутру у два централна пункта по предузећу за путеве:
– једног техничког лица,
– једног радника,
– једног возача путарског возила,
– једног путарског возила за које се плаћа само ефективни рад.
Нулти степен ангажовања се налозима Штаба зимске службе уводи када се
прогнозира већи број дана са дневним температурама преко 0ºС, уз евентуалне негативне температуре преко ноћи. Путарско возило се користи искључиво за обилазак објеката (мостова и надвожњака) и евентуално сољење истих.
Први степен ангажује 25% предвиђене механизације у пункту.
Други степен ангажује 50% предвиђене механизације у пункту.
Трећи степен ангажује 75% предвиђене механизације у пункту .
Четврти степен ангажује 100% предвиђене механизације у пункту.
Промена степена ангажовања се врши искључиво на основу налога штаба зимске службе или налога надзорног органа ЈП „Путеви Србије“ на који је прибављена предходна сагласност штаба зимске службе.

ЈП «Путеви Србије» ће на основу уговора са Републичким хидрометеоролошким заводом благовремено добијати званичну временску прогнозу која ће се од стране дежурне службе ЈП «Путеви Србије» достављати предузећима и надзорној служби.
Временске услове непрекидно прати Штаб зимске службе и путем надзорних органа Јавног Предузећа “Путеви Србије“ и кроз грађевински дневник издаје налоге за примену вишег, односно нижег степена ангажовања механизације.

Извор ЈП Путеви Србије

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/plan-zimskog-odrzavanja-drzavnih-puteva/

2 comments

    • Goca on 10/01/2021 at 19:40

    A tek kakvi su putevi koje oni urade,za 2,3 meseca to ne lici ni nasta ! Ivicnjaci kao da su od gipsa sbaki sr pocne kruniti za vrlo kratko vteme!

    • Strasilo on 10/01/2021 at 07:12

    Najgora sluzba u Srbiji za odrzavanje puteva. Gde god oni odrzavaju putevi su losi za divno cudo da im drzava daje posao kako lose rade.

Komentari su onemogućeni.