ПЛАНИНАРСКЕ СЕКЦИЈЕ ОШ „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ“ И ОШ ХРШ НА КОСМАЈУ

Jош једна веома успешно изведена акција намењена младим планинарима из секција основних школа „Олга Милошевић“ и „Радмила Шишковић“ и матичног клуба ПОСK Јасеница.
Предиван недељни дан окупан јесењим бојама, проведен је на Kосмају уз учешће 41 младог планинара и планинарке, као и 8 пратиоца из школских тимова, укључујући и 4 лиценцирана планинска водича.


Пешачење је започето од манастира „Павловац“, преко рушевина манастира „Kастељан“, видиковца, спомен костурнице борцима из првог светског рата, до манастира „Тресије“, и једног од врхова Kосмаја на којему је велелепни споменик борцима Kосмајског партизанског одреда из другог светског рата.
Стаза је била укупне дужине 10,6км са успоном од 550 метара, и то је био прави тест за оне младе планинаре којима је то био први излазак са нама, а они су га успешно решили. Једна група је имала нешто краћу стазу, око 8км, што никако не умањију и њихов успех.


Поред пешачења, искористили смо овај дан и за едукацију младих планинара. Чланови школских тимова припремили су информације о местима које смо походили.
Научили смо како се прелази саобраћајница у групи, како се креће у колони, о еколошком понашању, важности узимања воде током пешачења итд


Нарочито интересантан је био последњи део излета који је искоришћен за демонстрацију постављања „гелендара“ и кретања на њему, као и коришћење пењачке опреме, планинарских чворова, презентовани од стране лиценцираних планинаских водича. Једна од тема била је и оријентација и кретање у непознатом простору уз помоћ карте и компаса, те неколико друштвених игара за загревање…
Дан испуњен, проткан дружењем у природи и прегршт успомена.
Следећи корак за младе планинаре је на планини Тара, где се одржава републичка акција за младе, а наши чланови ће имати прилике да се друже са вршњацима из целе Србије.

 

ПОСК ЈАСЕНИЦА

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/planinarske-sekcije-os-olga-milosevic-i-os-hrs-na-kosmaju/