ПЛАНИНАРСКO ОРЈЕНТИРИНГ СПОРТСКИ КЛУБ ЈАСЕНИЦА ОБЕЛЕЖИО 70. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

ПОСК Јасеница из Смедеревске Паланке је обележило вредан јубилеј, 70. година од оснивања друштва и 25. година од оснивања Орјентиринг савеза Србије. На Свечаној академији која је уприличена у великој сали СО Смед Паланка, додељене су награде и плакете организацијама и појединцима који су допринели у раду и очувању традиције ове једне од наших најстаријих спортских организација.

Миодрагу Мићи Радисављевићу уручена је плакета за животно дело. Свечаној академији предходило је традиционално оријентиринг такмичење Мастерс куп 2018, које су организовали млади и деца из клуба, уз мото такмичења „МЛАДИ ЗА СТАРИЈЕ“.
Одржана је и СВЕЧАНА АKАДЕМИЈА поводом 25 година од оснивања Оријентиринг Савеза Србије као и проглашење победника Првенства Србије у комбинацији за 2018 годину и додела Златног компаса.

ПОСК Јасеница је основана 1948 године у Паланци као Планинарско друштво Јасеница, увођењем смучарске секције постаје Планинарско смучарско друштво Јасеница, усклађивањем са законом 1997 постаје Спортско друштво Јасеница и према последњем усклађивању са Законом о спорту из 2018. године постаје Планинарско орјентиринг спортски клуб (ПОСК) Јасеница.

У последњих 20 година ПОСК Јасеница је постигао значајне резултате, ту се пре свега мисли на освајање титуле екипног првака за 2005. годину, као и 18 титула другопласираног клуба у СР Југославији, СЦГ и данас у Републици Србији. У појединачним конкуренцијама такмичари ПОСК Јасеница су на Државним првенствима освојили више од 120 медаља у спринту, на средњој и дугој дистанци.

Орјентирци Јасенице су последњих 20 година на такмичењима у земљи и иностранству освојили више од 2100 медаља. Посебно треба истаћи такмичаре Мају Карић, Марију Ћосић, Јовану Талијан Филипа Стевановића, Луку Терзића и Саву Лазића који су освајачи медаља на Првенствима Југоисточне Европе и Медитеранским шампионатима.

Већ 18 година успешно ради и школа орјентиринга кроз коју је прошло више од 1000 деце од трећег до петог разреда што је допринело омасовљавању клуба за више од 200 чланова. Деца су била и остају окосница клуба уз мото „ЗДРАВЉЕ, ШКОЛА, СПОРТ“.

У клубу са поносом истичу да је у последњих 20 година кроз клуб прошло више од 400 регистрованих чланова, свих узраста, а ту посебно истичу децу и младе који су кроз клуб прошли са више или мање спортских успеха. Препознати су као клуб који у први план ставља децу и подстиче рад са њима и бављење спортом па чак и стављајући спортске резултате у други план.

Планинари Јасенице су освојили бројне планинске врхове попут Проклетије (Србија 2460м), Маганик (Морачке планине Црна Гора 2139м) Олимп (Грчка 2918м) Голем Кораб (Македонија 2764м) Мусала (Рила, Бугарска 2925м)…

Као организатор такмичења ПОСК Јасеница је један од водећих клубова у земљи. Најпознатије такмичење је КОПАОНИК ОПЕН, међународно такмичење које  у пет дана има шест трка и које траје већ 17 година, 2009 године са Орјентиринг савезом Србије организовали су Европско првенство за јуниоре и кадете уз учешће преко 500 такмичара из читаве Европе за шта су добили много похвала од такмичара и Европског орјентиринг савеза, од 2006 организују и Меморијалну Ларину трку у знак сећања на рано преминулу чланицу клуба, ту је и организација КОПКО О кампа на Копаонику за младе и перспективне такмичаре и војнике, сваке године успешно се обележава и Светски дан орјентиринга са децом по основним школама и вртићима. Значајан је и хуманитарни рад у сарадњи са НУРДОРОМ за децу оболелу од рака, акције добровољног давања крви у просторијама клуба и рад са децом са посебним потребама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/planinarski-orjentiring-sportski-klub-jasenica-obelezio-70-godina-postojanja/

2 comments

  • Dejan on 03/12/2018 at 22:59

  Čestitam!
  Drago mi je da i u našem gradu postoji nešto ovako uspešno i dugovečano!
  Veliki pozdrav za POSK „Jasenicu“ od PK „Vrbice“ iz Velike Plane.

  • Sale on 03/12/2018 at 08:38

  Sve čestitke. Bravo.
  Daliste veliki doprinos na vaspitavanju i osamostaljivanju dece i omladine u Palanci. Ja sam postao clan PSD jASENICA 1976. Imao sam tada 11 godina. Hvala Vam na svim putovanjima, zimovanjima, takmičenjima. druženjima, pasuljima, medaljama, pretrčanim i prepesačenim kilometrima. Privilegija je bila biti u društvu čika Taška, Mike, Šilje, Marsovca, čika Miće, Ćokse, Jarca, Karića…
  Hvala Vam i samo napred

Komentari su onemogućeni.