Početna » ПЛАНИРАТЕ НА МОРЕ АУТОМОБИЛОМ? ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕНЕ ПУТАРИНА У РЕГИОНУ

ПЛАНИРАТЕ НА МОРЕ АУТОМОБИЛОМ? ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕНЕ ПУТАРИНА У РЕГИОНУ

од Паланка данас
0 Коментар

Путујете аутомобилом? Сазнајте актуелне цене путарине на ауто-путевима у Србији, Северној Македонији, Грчкој, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Бугарској. Овај чланак пружа детаљне информације о ценама, наплатним станицама и линковима ка ценовницима и мапама у свакој од ових земаља.Када на пут крећете својим аутомобилом, један од неизоставних трошкова је путарина. У овом тексту наводимо цене путарина на ауто-путевима у Србији, Северној Македонији, Грчкој, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Бугарској – најчешћим летњим одредиштима домаћих туриста, уз линкове ка ценовницима и мапама са деоницама у свакој земљи.

СРБИЈА

На сајту Јавног предузећа Путеви Србије постоји детаљан калкулатор на којем можете добити прецизну цену путарине у Србији, зависно од улазне и излазне наплатне станице. Ево неколико примера најдужих деоница:

Београд – Прешево, цена 1.690 динара

Београд – Суботица, цена 720 динара

Београд – Димитровград, цена 1.490 динара

Београд (Обреновац) – Чачак (Паковраће), цена 530 динара

Београд (Шимановци) – Шид, цена 480 динара

На овом линку можете преузети комплетан ценовник са свим наплатним местима у Србији, који је у примени од априла ове године.

СЕВЕРНА МАKЕДОНИЈА

Путарину у Северној Македонији можете платити платним картицама, електронским картицама или готовином. Ако се плаћа готовином, јефтиније је платити у денарима него у еврима.

Од граничног прелаза Прешево-Табановце између Србије и Северне Македоније, па до граничног прелаза Северне Македоније и Грчке Ђевђелија-Евзони, постоје укупно пет наплатних рампи. Укупна цена за пут у једном смеру износи седам евра:

Наплатна станица Романовце, цена 1 евро или 60 денара

Наплатна станица Сопот (Велес), цена 1,5 евра или 80 денара

Наплатна станица Градско, цена 1 евро или 60 денара

Наплатна станица Демир-Kапија, цена 1,5 евра или 80 денара

Наплатна станица Ђевђелија, цена 2 евра или 100 денара

Прецизан калкулатор цена путарина кроз Северну Македонију можете пронаћи на овом линку.

ГРЧKА

Путарину у Грчкој можете платити готовином у еврима или платним картицама. На следећим линковима можете пронаћи спискове свих наплатних станица и путарина, са калкулаторима удаљености и путарина које се плаћају. Ови линкови се односе на различите компаније које управљају ауто-путевима у Грчкој, као што су Агеан Моторwаy, Аттики Одос, Егнатиа Одос са 14 наплатних станица, Kентрики Одос, Мореас Одос са шест наплатних станица, Неа Одос и Олyмпиа Одос.

ХРВАТСKА

Путарину у Хрватској можете платити готовином у еврима или платним картицама. Постоје више оператера који управљају ауто-путевима у Хрватској, као што су Хрватске аутоцесте, АРЗ – друштво „Аутоцеста Ријека – Загреб“, БИНА (која наплаћује путарину у Истри) и АЗМ (Загреб – Мацељ).

Већина ауто-путева у Хрватској има затворен систем наплате, где се приликом уласка на ауто-пут узима картица, а путарина се плаћа на наплатној рампи при изласку са ауто-пута. На пример, цена путарине од Загреба до наплатне станице Задар запад према ценовнику Хрватских аутоцеста износи 16 евра, док је до наплатног места Задар исток цена 16,5 евра. Цена путарине од Загреба до Шибеника износи 20,10 евра, а од Загреба до Ријеке 9,2 евра.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Подаци о цени путарина у Босни и Херцеговини могу се пронаћи на сајтовима предузећа Аутопутеви РС и ЈП Аутоцесте ФБиХ. Према подацима са сајта ЈП Аутоцесте ФБиХ, путарина се наплаћује на деоницама Свилај – Оџак, Сарајево север – Зеница север, Сарајево запад – Брадина, као и Међугорје – Љубушки. Према подацима Аутопутева Републике Српске, постоји осам наплатних станица: Чатрња, Друговићи, Јакуповци, Kладари, Лакташи, Нова Топола, Прњавор и Александровац.

ЦРНА ГОРА

Путарину у Црној Гори можете платити готовином у еврима или платним картицама. Цена за пролазак кроз тунел Созина износи 2,5 евра, док је цена путарине на деоници Смоковац-Матешево 3,5 евра за аутомобиле. Више детаља можете пронаћи на сајту Монтепута.

БУГАРСKА

На ауто-путевима у Бугарској потребно је имати вињету која се продаје са роком важења за викенд, недељу, месец, квартал и годину. Вињете се могу купити у електронској форми на сајту бгтолл.бг или на редовним продајним местима. Цена вињете за недељу дана износи 13 лева (6,65 евра), за месец дана је 27 евра (13,8 евра), док је цена за викенд-вињету девет лева (4,6 евра). Можете прецизно израчунати висину путарине која се плаћа на бугарским путевима на овом сајту.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept