ПЛАЊАНИ ИЗНЕНАЂЕНИ ПОСТУПКОМ ЖИРИЈА У КУЛИ

Недавно завршени 59. Републички фестивал аматерских позоришта у Кули изазвао је прилично негативну реакцију наших комшија из Велике Плане, ЦЗК Масука. Они су, рекли би са разлогом, изразили негодовање поводом третмана њихове представе „Via Doloris“ која је приказана на фестивалу и која је поред реакције публике и стручне јавности остала у запећку фестивала.

Жири 59. Републичког фестивала аматерских позоришта Србије одржаног у Kули радио је у саставу: мр Мирослав Радоњић, театролог из Новог Сада (председник жирија), Мирослав Бенка, глумац и редитељ из Старе Пазове и Миломир Недељковић, глумац из Kраљева.

Може се рећи да је жири сем што јој није доделио ни једну награду, није ни поменуо у образложењу где чак стоји да су одгледали осам представа уместо девет колико их је било. Наше комшије су упутиле оштру критику поводом овог догађаја а њихово обраћање јавности преносимо у целости.

Краљевић Ђорђе поново на стази бола!
У српској историји од памтивека су нове, свеже, можемо слободно рећи и авангардне, и провокативне ствари бивале скрајнуте и никад од самог старта прихваћене. То је наш горак талог културног делања. Такав сценарио, веровали или да, задесио је и представу „Via Doloris“, нашег ансамбла ЦЗК „Масука“, на 59. републичком фестивалу аматерских позоришта Србије. Да, да, читаве Србије.

Представа, која је рађена по тексту Дејана Петковића, у режији Милоша Јагодића, играна је пред жиријем и публиком кулског фестивала 21. јуна. Са позорнице су нас испратиле пуне шаке аплауза, одушевљење, позитивни и ваљани коментари о самом извођењу представе, и верујте, читав наш ансамбл веровао је да је сада дошло најзад време када Ђорђе скреће са своје стазе. Завршава се цикличност. Нема више оквира, велика и заборављена личност поносне српске историје изашла је из мрака. Представа и краљевићев лик живе! Или нам се барем тако чинило.
Добили смо извештај жирија 59. републичког фестивала аматерских позоришта Србије, и сјајног Ђорђа овенчаног громогласним аплаузом, и још сјајнијом критиком Давида Кецмана у билтену фестивала, нигде није било.
Ни споменути нисмо. Представа „Via Doloris“ као да није ни играна, аплауз као да је заглушен, радио је искључен, светлости је све мање, а гомила бубашваба излази из мрака и Ђорђа враћају у болну кружницу.
Само, овога пута Ђорђе неће добровољно абдицирати! Време је да се дигне глас. Време је да се устане из мрака чамовања, време је да се побунимо против старих естетских мерила, време је за нове каноне, а не „баналне четворокуте.“
Позивамо све да нас подрже у борби за осавремењивање културе. Да ово не остане само донкихотовска борба са ветрењачама; станимо на пут недоречености, прећутаним а изговореним речима. Вратимо сјај култури, јер култура је све!

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/planjani-iznenadjeni-postupkom-zirija-u-kuli/

1 comment

    • zeljko on 30/06/2017 at 00:19

    Podrska za glumce iz Plane!

Komentari su onemogućeni.