ПЛАТНИ РАЗРЕДИ У ПРОСВЕТИ ОД ЈАНУАРА

Платни разреди у просвети, али и у остатку јавног сектора, биће уведени од јануара 2018. године, најављено је на састанку представника репрезентативних просветних синдиката са министрима Аном Брнабић и Младеном Шарчевићем. Просветари већ годинама траже платне разреде, од којих очекују да њихове зараде буду усклађене са запосленима у остатку јавног сектора.

Представници синдиката упознати су са припремама за доношење Закона о систему плата запослених у јавном сектору – саопштено је из Министарства просвете. – Како је прецизирала министарка Брнабић, тај закон подразумева платне разреде, односно нови начин обрачуна плата на основу радног учинка. У одређивању критеријума радног учинка за запослене у просвети учествоваће Министарство просвете, али и синдикати – нагласио је министар Шарчевић. Закон би требало да буде усвојен до краја јула, а план је да почне да се примењује 1. јануара 2018. године.

Синдикати су задовољни најавом платних разреда, али тврде да правила морају бити строго дефинисана.

– Учинак у просвети мора да буде одређен прецизним правилником – каже Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, која је присуствовала јучерашњем састанку. – Мора да се зна како се напредује према квалитету рада, семинарима, ваннаставним активностима, успеху ученика на такмичењима… Ако се напредовање препусти вољи директора, отвориће се тле за нове малверзације.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/platni-razredi-u-prosveti-od-januara/