ПО НОВОМ ЗАКОНУ ОД 1. ЈУНА КО УДАРИ ЖЕНУ ИДЕ ОДМАХ У ЗАТВОР

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министарка правде Нела Куборовић посетили су Сигурну кућу, у којој су поручили да од 1. јуна ступа на снагу нови закон који носи јасну поруку: „Ударите ли жену, ићи ћете у затвор“.

Стефановић је рекао да увек када посети Сигурну кућу присети се тешке ситуације због чега су ове жене ту доспеле и, како додаје, људски је да им се, не само пружи подршка, већ да се учини све што је могуће да насиље престане и сви насилници схвате да постоји снажан одговор државе против насиља у породици.
Указао је да, по новом закону, имамо хитну меру где можемо насилника да избацимо из куће, да га приведемо и да му се одреди задржавање.
„Раније сте морали да идете на суд, а ако нема видљивих повреда он бива пуштен. Било је хиљаду разлога да до правде не дође брзо. Данас жртву насиља остављамо у дому, без обзира коме припада, насилник се издваја из куће и онда имате меру која може бити изречена и на 30 дана у којој тужилаштво, полиција и судови имају времена да сагледају ситуацију и донесу одлуку која мера се примењује, а жртва насиља у том периоду је безбедна“, истакао је Стефановић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/po-novom-zakonu-od-1-juna-ko-udari-zenu-ide-odmah-u-zatvor/