ПОБЕДНИК ДРУГОГ ШАХОВСКОГ МЕМОРИЈАЛА СЛОБОДАН МАРТИНОВИЋ „ШОЋА“ ЈЕ БРАНКО ДАМЉАНОВИЋ (ВИДЕО)

У организацији Maximedia Group из Београда и породице Мартиновић, а под покровитељством Општине Смедеревска Паланка, у великој банкет сали Мегамаркета одржан је 2. Меморијални турнир Слободан Мартиновић „Шоћа“, посвећен познатом шаховском велемајстору и једном од најзначајнијих спортиста у новијој историји Србије. 

Турнир, на коме је учествовало 135 такмичара, почео је нешто после 11 часова, после свечаног отварања. Такмичаре и публику најпре је поздравио професор Драган Јоковић и Александар Јелић затим је ученик Паланачке гимназије, прочитао сажету биографију Слободана Мартиновића а прочитано је и писмо Мартиновићевог кума, шаховског велемајстора Драгана Барлова, који живи на Мајорци. .

Мартиновић је био победник више десетина турнира широм света – у Паризу, Берлину, Гронингену, Амстердаму, Варшави, Бакуу, Рију, Москви и на многим другим високо рангираним шаховским такмичењима. Поред осталог, Мартиновић ће остати упамћен и по мечу са тадашњим светским прваком, Анатолијем Карповом, са ким је 1985. године на ОХРА турниру ремизирао, у знатно повољнијој позицији. Такође, Мартиновић је био и веома успешаш тренер, а један од његових највећих тренерских успеха је сребрна медаља за нашу шаховску репрезентацију, освојена у Луцерну, тик иза шаховске велесиле, репрезентације СССР-а. Раме уз раме са Владом Дивцем, Дудом Ивковићем, Николом Грбићем и Бодирогом, Мартиновић добио је највише национално спортско признање.

Повлачањем првог потеза, турнир је у име локалне самоуправе симболично отворио, Топлица Пинторовић, председник општине Смедеревска Паланка, која је покровитељ турнира.

Победник турнира је велемајстор Бранко Дамљановић, други је велемајстор Миодраг Савић, трећи је интермајстор Јован Радловачки, четврти је велемајстор Мирољуб Лазић, пети велемајстор Милош Павловић, шести велемајстор Горан Тодоровић, седми велемајстор Борко Лајтхајм, осми интермајстор Марко Ненезић, девети интермајстор Михајло Радовановић и десети велемајстор Синиша Дражић.

Најбоље пласирани паланачки шахиста је био Душан Рајковић на 23 месту, док је међу женама најуспешнија била интермајстор Љиља Дрљевић. Најмлађи учесници су били Марко Савановић (2006) и Стефан Голуб (2007).

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pobednik-drugog-sahovskog-memorijala-slobodan-martinovic-soca-je-branko-damljanovic-video/