Početna » ПОЧЕЛА ИСПЛАТА УВЕЋАНИХ ПЕНЗИЈА: Сјајне вести за најстарије грађане

ПОЧЕЛА ИСПЛАТА УВЕЋАНИХ ПЕНЗИЈА: Сјајне вести за најстарије грађане

ИСПЛАТА јануарских пензија увећаних за 14,8 одсто почиње од данас, саопштио је Фонд ПИО. На рачунима 1,7 милиона наших најстаријих суграђана биће уплаћено од 3.000, преко 6.000 динара за просечну пензију, до чак 15.000 динара пензионерима са вишим пензијама.

Исплата увећаних пензија, кажу у Фонду ПИО, најпре почиње за пензионере самосталних делатности који пензије примају преко текућих рачуна, на кућне адресе и на шалтерима пошта. За кориснике војних и пољопривредних пензија исплата почиње 6. фебруара, а пензионери из категорије запослених пензије ће добити 8. фебруара преко текућих рачуна и 10. фебруара на кућне адресе и на шалтерима пошта.Највиша пензија 230.000

Подсетимо, ово је друго повећање пензија у само четири месеца, с обзиром на то да је повишица од пет одсто исплаћена у октобру 2023. године. Сада следи много већи проценат повећања, па ће пензије бити веће и за 15.000 динара, док ће онима са највишим пензијама увећање бити чак 30.000.

Када је у питању просечна пензија, она је после октобарског повећања износила 39.850 динара. Са повећањем у јануару, просечна пензија ће се попети на 45.775 динара, што је повећање за око 6.000 динара. У зависности од примања, најниже пензије ће порасти за око 3.000 до 4.000 динара, док ће они који примају 90.000, од фебруара на рачун добити око 13.000 више.

Са новим повећањем просечна пензија ће износити око 45.775 динара, односно око 390 евра. Пензије у Србији су у последње две године, укључујући редовна и ванредна повећања, укупно кумулативно повећане за више од 56 одсто.

Са јануарским повећањем, најнижа пензија у Србији износи 24.987 динара, а највиша 230.145 динара.

Осим пензија, повећане су и накнаде за негу и помоћ другог лица и за телесно оштећење, док корисницима старосне, превремене старосне, инвалидске и породичне пензије којима висина примања не прелази 51.618,14 динара настављамо да исплаћујемо новчани износ као увећање уз пензију до пет одсто, у складу са уредбом Владе Србије.

Још једно повећање

Да би пензионери могли у овој години да добију још једну повишицу, и то средином ове године, наговестио је председник Србије Александар Вучић, рекавши да би друга повишица могла да уследи половином 2024. и да би могла да буде двоцифрена.

Вучић је навео да су повишице могуће јер Србија у економском смислу добро стоји, што је потврдио и Међународни монетарни фонд (ММФ).

– Економија Србије порасла је 3,6 одсто према оценама ММФ-а, а ми се надамо да ће ићи и на четири одсто. То би значило ново драстично повећање после повећања плата (од јануара) од 10 одсто и укупно 21,4 одсто повећања пензија. Верујем да бисмо могли још више да поправимо животни стандард људи, али све зависи од геополитичке ситуације – закључио је Вучић.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept