ПОЧЕЛА НАПЛАТА ПВЦ КЕСА И У ПОЈЕДИНИМ ПАЛАНАЧКИМ МАРКЕТИМА

Србија ће забранити употребу танких пластичних кеса и увести обавезну наплату биоразградивих, најавили су из Министарства за заштиту животне средине.

Србија ће, иако није чланица ЕУ, применити све мере недавно усвојене Директиве о пластици. Према тој Директиви из фебруара ове године, ограничава се максимална годишња потрошња кеса на 90 по особи, до краја 2019. године.

Према незваничним проценама трговинског сектора, у Србији се годишње потроши око 20 милиона евра за набавку пластичних кеса, а 30 до 40 одсто њих се баци, што у значајној мери утиче на загађење животне средине. Једна кеса трговца кошта у просеку око динар. Грађани у просеку троше седам кеса дневно, односно 2.555 годишње.

Подсетимо, ове недеље је почело наплаћивање кеса у продавницама „Схоп&Го“ компаније „Делез“.  Kесе коштају два динара.

У „Меркатору С“ ,“Идеји“, „Роди“, „Меркатору“ и другим хипермаркетима речено је да разматрају ову могућност, јер је реч о директиви ЕУ са циљем очувања животне средине.

Од паланачких трговинских ланаца у Мегамаркету су ове недеље почели са наплаћивањем ПВЦ кеса и то мала или велика по цени од 1 динар.

Иако се овакве акције код нас по правилу доживљавају као непотребан трошак, јасно је да би на подизању еколошке свести грађана требало радити више.

Довољно је погледати навике купаца у било којој земљи Европске уније и упоредити је са сликом наше околине. Док они у Европи обавезно у куповину носе платнене цегере, или корпе или торбе, код нас се држава још није определила на који ће начин на путу ка ЕУ спроводити ову директиву.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocela-naplata-pvc-kesa-i-u-pojedinm-palanackim-marketima/