ПОЧЕЛА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ

Недеља имунизације у Европском региону Светске здравствене организације (СЗО), 12. по реду, почиње данас и траје до 30. априла, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Како се наводи, то је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом кроз јачање уверења о потреби заштите сваког појединца од болести које се могу спречити вакцинацијом. 

СЗО је покренула иницијативу за организовање Недеље имунизације у октобру 2005. године са идејом да се пажња опште јавности и здравствених радника усмери на значај имунизације као најефективније и најефикасније мере примарне превенције. Србија је од почетка била укључена у ту иницијативу.

Циљ систематске обавезне имунизације је достићи и одржати 95 одсто и виши обухват програмом обавезне имунизације на нивоу целокупне популације деце коју према Календару треба вакцинисати (сва деца, свим вакцинама без демографских, територијалних и социјалних разлика) ради спречавања обољевања, могућих компликација које захтевају болничко лечење, од којих неке остављају трајна оштећења, и од смртних исхода.

Имунизација је једна од најуспешнијих јавно-здравствених иницијатива, која је допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању дечије парализе.  

Насупрот томе, близу милион особа у Европском региону СЗО није вакцинисано основним вакцинама и болести које се могу превенирати вакцинацијом континуирано изазивају оболевање, компликације/секвеле и чак смртне исходе. 

У претходним годинама, земље Европског региона су суочене са епидемијама малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време. Како заразне болести не познају границе, епидемије се шире из земље у земљу, као што је пример и актуелне епидемије малих богиња у Румунији.

Закључно са 2015. годином, две трећине земаља Европског региона СЗО је достигло одстрањивање малих богиња, показујући да је уз одговарајуће напоре и осталих земаља могуће ускоро достићи тај историјски значајан циљ у целом Региону.

Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим землама света, истиче се у саопштењу „Батута“.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocela-nedelja-imunizacije/