Početna » ПОЧЕЛА ПРИЈАВА РОДИТЕЉА И СТАРАТЕЉА ЗА 10.000 ДИНАРА ПОМОЋИ МЛАДИМА-ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО КОРАК ПО КОРАК

ПОЧЕЛА ПРИЈАВА РОДИТЕЉА И СТАРАТЕЉА ЗА 10.000 ДИНАРА ПОМОЋИ МЛАДИМА-ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО КОРАК ПО КОРАК

На сајту Управе за трезор почело је пријављивање за исплату новчане помоћи од 10.000 динара сваком детету до 16. године старости.

 

Сви који испуњавају критеријуме могу да се пријаве на порталу Управе за трезор на овом линку.

Ову помоћ може да добије свако дете које је држављанин Србије, рођено 21. новембра 2006. године или после тог датума.



То значи да су законским предлогом обухваћена и деца која сада имају 16 година, а која прошле године нису испуњавала услове за помоћ младима од 16 до 29 година, јер су имала мање од 16 година.

Предлогом закона је дефинисано да право на уплату новчане помоћи у износу од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ.

Пријава за ову врсту помоћи биће могућа од 20. августа до 20. септембра, електронски, преко портала Управе за трезор.

Исплата новчане помоћи почеће од 25. септембра.

 

Хранитељима детета за које се исплаћује новчана помоћ и примаоцима новчане социјалне помоћи, 10.000 динара за свако дете ће бити уплаћено без подношења пријаве.

Kако је предвиђено, подносилац пријаве, односно мајка, уноси број личне карте, свој матични број и назив банке у којој жели да јој буде уплаћен новац.

Kако би пријава била што једноставнија, мајке не морају да уносе матичне бројеве деце, да не би случајно дошло до грешке приликом уноса података. Систем, на основу матичног броја мајке, аутоматски вуче матичне бројеве деце, из надлежних регистара.

Додатно, самохрани отац треба, поред тих података, да поднесе дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сам обваља родитељско право.

Уколико је подносилац пријаве старатељ детета треба да поднесе и дигитализовану копију правоснажне одлуке органа старатељства којом се дете за које се исплаћује новчана помоћ ставља под старатељство.

Почетком јуна ове године председник Србије Александар Вучић најавио је у вечерњем обраћању јавности да је донета одлука да се за свако рођено дете до 16 године да по 10.000 динара.

„Доносили смо одлуке, мислим да смо то до сада добро радили. Сада смо донели одлуку да дамо по 10.000 динара за свако дете, тек рођено, до 16. године. То дајемо мајкама, оне тај новац примају на рачун. У зависности од броја деце“, изјавио је Вучић.

Kако је најављено, за 1.190.000 деце издвојено око 100 милиона евра.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept