Početna » Почела примена споразума о заједничком слободном тржишту рада у Србији, С. Македонији и Албанији

Почела примена споразума о заједничком слободном тржишту рада у Србији, С. Македонији и Албанији

Од 1. марта у Србији, Северној Македонији и Албанији, кроз иницијативу Отворени Балкан, почела је примена споразума о слободном приступу тржишту радне снаге. Председник Србије Александар Вучић рекао је да је то одговор на потребе привреда региона .

од Паланка данас
0 Коментар
Грађани ове три земље, моћи ће да се без посебних процедура запошљавају у друге две државе под истим условима као и држављани тих земаља. Локалне и стране компаније такође ће моћи да потребне кадрове пронађу и на суседном тржишту, без административних и институционалних препрека.„То је за нас велика и важна вест и мислим да ће умногоме да допринесе стварању бољег пословног амбијента и за домаће и за стране компаније у превазилажењу проблема са недостајућом радном снагом и прављењем тржишта радне снаге на богами 11 милиона становника“, истакао је Вучић.

Успостављање регионалног тржишта рада је од посебног значаја јер више од половине компанија, само у Србији и Северној Македонији, има проблем са радном снагом. Квалификовани радници који су се спремали да због запослења оду у ЕУ сада ће имати прилику да остану у региону.

„Немамо довољно радника. У овом тренутку на Моравском коридору ради 3.100 радника, од тога је радника из Србије око 1.350 до 1.400, остало су радници – Турска, Индија, Бангладеш“, казао је Вучић.

У пракси споразум о слободном тржишту рада значи да држављанима Северне Македоније и Албаније неће бити потребне боравишне и радне дозволе приликом запошљавања у Србији.

„Верујем да тиме улазимо у нову фазу разговора како да олакшамо комуникацију између грађана и између пословних људи, између компанија и у приватном сектору, али разуме се и у јавном сектору“, додао је Вучић.

Све три државе потенцијалним радницима издаваће ИД кодове, односно бројеве у оквиру јединствене интегрисане шеме, на основу чега ће моћи да путују по земљи, чије држављанство немају и да конкуришу за послове исто као да су домаћи радници.

Према проценама стручњака, само Србији у овим тренутку недостаје око 25.000 радника у угоститељству, око 20.000 возача, око 30.000 грађевинских радника, а међу дефицитарним кадровима су и медицинске сестре, лекари, ИТ стручњаци и инжењери разних профила.

Извор: БетаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept