ПОЧЕЛА ПРОДАЈА БАДЊАКА

Иако се по обичају бадњак сече на Бадњи дан, продавци су пожурили да изложе на пијачним тезгама бадњаке, жито, сламу и пшеницу. 

Као и обично, трговци на импровизованим тезгама у центру града и на прилазу пијаци нуде бадњаке различитих величина и облика, декорисане сламом, сувим цвећем, шишаркама и орасима, а и ове године у понуди су богато окићени бадњаци који више подсећају на цветне аранжмане.

Куповина бадњака јуче није била у пуном јеку, али се очекује боља продаја данас и у суботу.  Међутим, купци се ипак распитују за цене, разгледају, а ако нађу бадњак који је баш по њиховом укусу, не оклевају да га купе.

Цене бадњака се крећу од 50 динара па навише у зависности од тога колико је и чиме украшен.

На већини импровизованих тезги може се наћи и млада пшеница у чинијама различитих величина и стаје од 50 до 100 динара, као и слама у врећама, која кошта око 50 динара. Осим тога, на понеким тезгама у понуди су и паковања ораха у љусци који су идеални за украшавање празничне трпезе и бадњака, а коштају 100 динара, те букети сувог цвећа који стају 250, док мали венци од сламе и бора коштају око 300 динара.

На  пијаци је приметно већа гужва у односу на друге дане. Најдужи редови су испред тезги са сушеним воћем. По речима продаваца, углавном се пазаре сушене смокве и шљиве, које стају око 400 динара, дулек се продаје за око 40 динара по килограму, очишћени ораси по 850 динара, као и бадеми, бундевино семе, лешници.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocela-prodaja-badnjaka/