Početna » ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА КАРАЂОРЂЕВОГ ДОМА У РАЧИ

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА КАРАЂОРЂЕВОГ ДОМА У РАЧИ

од Паланка данас
0 Коментар

Иако је већ више од 90 година знак распознавања Раче, а у свом битисању имао различите намене, Kарађорђев дом, као монументална грађевина и споменик културе, деценијама је чекао да барем започну радови на његовој реконструкцији.
У години јубилеја, када је прошле године обележено 260 година од рођења Вожда Kарађорђа, ствари су се коначно покренуле са мртве тачке.

Било је свима у Рачи јасно да у посао реконструкције таквог објекта не могу много сами, па су помоћ потражили од ресорног министарства.

Најпре је Министарство културе одобрило средства за реконструкцију крова, олука и громобранске инсталације, а убрзо затим и додатна средства за израду пројекта комплетне реконструкције Kарађорђевог дома.

„Kада су и последња привремено расељена лица са Kосова и Метохије напустила овај дом, 2016. године, зграда је затворена и остављена зубу времена. Она се данас налази у јако лошем стању и локална самоуправа је као један од главних задатака дефинисала да кренемо у њену обнову. Поред посета представника Министарства културе и Министарства просвете, недавно су нам у посети били и представници Француске амбасаде, који су дошли да виде како изгледа Kарађорђев дом и да њихова искуства у реконструкцији и одржавању таквих објеката, поделе са нама“, каже Душан Ђоковић, заменик председника општине Рача.

Ђоковић очекује да ће се радови на реконструкцији Kарађорђевог дома наставити и у овој години, јер ово јединствено здање то заслужује.

Изградња Kарађорђевог дома отпочела је 1926. године, а завршена је шест година касније. Зачетник идеје да се дом, као споменик вођи Првог српског устанка, изгради био је Милан Јовановић из Вишевца, родног села Вожда Kарађорђа.

Средства за изградњу обезбеђена су од фондова Дунавске бановине, прикупљањем прилога и од поклона. Велика новчана средства донирали су југословенски краљ Александар И Kарађорђевић и његова супруга Марија.

Најпре је у њему била просветно-хуманитарна установа за сироту и незбринуту децу Дунавске бановине. Због рата је септембра 1941. затворен, да би почетком 1942. године претворен у затвор за родољубе. Од августа 1943. у њему је била смештена Државна мешовита грађанска школа за незбринуту и децу ратну сирочад. Од 1945. године у Kарађорђев дом је смештена Гимназија, а потом Средња пољопривредна и Осмогодишња школа.

Спомеником културе проглашен је 1988. године, а после исељења Основне школе „Kарађорђе“, 1997. године, зграда дома је била празна све до средине 1999. када је претворена у Избеглички центар за смештај привремено расељених са Kосова и Метохије.

Избеглички центар је престао да постоји 2016. године, Kарађорђев дом је остао празан, а његова спољашњост и унутрашњост потпуно девастиране.

Извор и фото: „Kарађорђев дом у Рачи“- Живојин АндрејићPovezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept