ПОЧЕЛА СЕТВА КУКУРУЗА

Сетва у азањском атару у пуном јеку

Сетва јарих усева најважнији је ратарски посао у априлу месецу. Kукуруз, као једна од најзначајнијих биљних врста и ове године заузеће највеће пољопривредне површине у Србији. Kако саветују стручњаци у већем делу нашег производног подручја оптимални рокови сетве су од прве декаде до 25. априла. Правовремена сетва омогућиће брже клијање и ницање, боље коришћење зимске влаге, раније метличање и цветање.

Лепо време искористили су и пољопривредници из паланачке општине па се тако током последњих дана могло видети мноштво трактора по њивама који ужурбано обављају сетву пре најављене кише и захлађања, које су прогностичари најавили од среде.

У Србији је јесенас укупно било засејано 679.777 хектара обрадивих површина, што је 7,5 одсто мање у поређењу с претходном годином, подаци су Привредне коморе Србије. Мање засејаних површина у јесењој сетви, по подацима ПКС-а, евидентирано је код јечма – 13,4 одсто, пшенице – седам одсто и код ражи – 21,9 одсто, док је пораст засејаних површина забележен код овса – 31,5 одсто. Пшеницом је у јесењој сетви укупно засејано 539.817 хектара.

Посматрано по регионалном принципу, у јесењој сетви мање је засејано у Војводини – 3,6 одсто, док су у Београдском региону, региону јужне и источне Србије и региону Шумадије и западне Србије засејане површине биле мање 10,8, 12,8 и 6,1 одсто.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocela-setva-kukuruza/