ПОЧЕЛА СТРАСНА СЕДМИЦА

Данас је почела последња седма недеља Часног поста познатија као Страсна седмица. Сви
дани од понедељка до суботе носе епитет „велики“, јер у недељи Христових страдања најављују највећи хришћански празник Васкрс. Верници уз чињење добрих дела ових дана појачавају пост и молитву.

После Лазареве суботе када је васкрснут Лазар и свечаног уласка у Јерусалим (Цвети) згуснуло се време. Од понедељка је почела издаја Христа. Због мржње према Богочовеку првосвештеници су Исуса лажно оптужили користећи се Јудиним издајством.

У прва три дана ове недеље у православним храмовима служи се Литургија пређеосвећених дарова. На Велики понедељак црква подсећа вернике на сличност у страдању између старозаветног Јосифа, сина патријарха Јакова и Рахиље кога су браћа продала у ропство за 20 сребрника и издаје апостола Јуде за 30 сребрника. Иако је знао да су га јеврејске старешине осудиле на смрт Христос је наставио да проповеда позивајући народ на покајање. Богослужење на Велики уторак у јеванђелској причи о „лудим и мудрим девојкама“ нуди лек против гордости. На Велику среду црква се сећа жене грешнице која је излила миро на ноге Спаситеља и обрисала их својом косом чиме га је у ствари припремила за погреб. Тог дана Јуда је за 30 сребрника одлучио да изда Исуса Христа.

На Велики четвртак на Тајној вечери са ученицима Христос је установио свету евхаристију у облику хлеба и вина које су у ствари невидљиво крв и тело Господње. Једино тог дана у години, како подсећа отац Љубодраг, на Светој литургији се припремају частице за причешћивање болесника и свих оних који из било којих разлога не могу да дођу у храм. Увече се читају Страсна јеванђеља (12 одломака) која говоре о страдањима и мукама Исуса Христа.

На Велики петак Исус Христос је био осуђен и распет на крсту Тада су се показали велики знаци у природи. Земља се потресла, Сунце помрачило, а завеса у храму се поцепала на два дела. Било је то сведочанство природе да је Син божји пострадао. Чак су и непријатељи у страху изрекли: „Заиста, ово беше Син божји“.

Велики петак је једини дан у години када се не служи Света литургија. Уместо звона која су умукла још прошле вечери у црквама се све до недеље чује звук клепала.

Увече се износи плаштаница (украшено платно где се изображава скидање, полагање у гроб Исуса Христа) и врши се опело. После опхода око храма верници пролазе испод плаштанице састрадавајући са Христом, али и с вером да ће их Бог исцелити. Исто као што су људи додиривали Христове хаљине позивајући, пре 2000 година, да их исцели од духовних и телесних болести.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocela-strasna-sedmica/