ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА

Вакцина против грипа доступна је од данас у свим домовима здравља у Србији. Цепиво је јутрос из Института Торлак дистрибуирано заводима за јавно здравље, а затим до свих пунктова у домовима здравља.

Набавку вакцина преко Института Торлак спровео је Републички фонд за здравствено осигурање а набављено је 241. 620 доза вакцина.

Ове, као и свих претходних година, вакцине о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање набављене за особе у посебном ризику.

Ту спадају труднице, све особе старије од шест месеци са хроничним болестима срца, плућа (укључујући и астму), затим бубрежни болесници, особе са неуролошким поремећајима, трансплантирани пацијенти, особе са ослабљеним имунитетом, са поремећајима метаболизма – дијабетичари и гојазне особе.

Право на бесплатну вакцину против грипа имају и сви запослени и смештени у герантолошким центрима или установама социјално здравствене заштите, као и здравствени радници у здравственим установама.

У паланачки Дом здравља  данас је стигло 1.500 доза вакцина против сезонског грипа, тако да грађани могу да се вакцинишу сваког радног дана у времену од 7 до 17 часова.

И ове сезоне од грипа ће нас штитити вакцина француског произвођача Санофи Пастера, а према препоруци Светске здравствене организације вакцина садржи три типа вируса AH1N1, AH3N2 и вирус Б, јер су то вируси који се ове године очекују да буду у циркулацији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocela-vakcinacija-protiv-gripa-u-domovima-zdravlja/