Početna » ПОЧЕЛО ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА ЗА УПИС НА ФАKУЛТЕТЕ: Ево који факултет је НАЈПОПУЛАРНИЈИ ове године

ПОЧЕЛО ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА ЗА УПИС НА ФАKУЛТЕТЕ: Ево који факултет је НАЈПОПУЛАРНИЈИ ове године

На 107 студијских програма за основне академске, интегрисане академске и основне струковне студије отворено је 15.283 места, од чега на буџету 9.778, а самофинанасирајућих 5.505.

ПРИЈЕМНИ ФАКУЛТЕТ

Од понедељка 24. јуна почиње полагање пријемних испита на факултетима Универзитета у Београду, које ће бити завршено до 28. јуна 2024. године. Објављивање резултата мора бити најкасније до 1. јула на прелиминарној ранг-листи, а објављивање коначних ранг-листа факултета, односно Универзитета у целини, најкасније до 8. јула 2024. године.Упис ће бити реализован од 8. до 12. ју­ла, након објављивања коначне ранг-листе Универзитета, а према распореду мора бити завршен 12. јула 2024. године до краја дана. Универзитет у Београду конкурсом предвиђа да се редослед кандидата за упис у прву годину студијског програма утврђује на основу општег успеха постигнутог у средњошколском образовању и резултата постигнутих на пријемном испиту. Kандидат за упис може да оствари највише 100 бодова – наводи се у саопштењу.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић прецизира да се успех из средње школе и резултат који кандидат постигне на пријемном испиту бодују као и претходних година – успех из школе 40 одсто, а успех на пријемном испиту 60 одсто, те да се збиром ове две компоненте заокружује показана укупна успешност за упис на факултет.

Ректор је кандидатима пожелео успех на пријемним испитима, са препоруком да на полагање дођу одморни и концентрисани на рад. Факултети појединачно одређују правила процедура спровођења пријемног испита, у зависности и од простора који је за то предвиђен.

Подсећамо, на 107 студијских програма за основне академске, интегрисане академске и основне струковне студије отворено је 15.283 места, од чега на буџету 9.778, а самофинанасирајућих 5.505.

Највеће интересовање влада за смерове грађевинарство на Грађевинском факултету, софтверско инжењерство на Електротехничком, информациони системи и технологије на ФОН, стоматологија на Стоматолошком факултету, фармација на Фармацеутском, микробиологија и физиологија на Биолошком факултету. Врло близу пуне квоте су и архитектура на Архитектонском, политикологија на ФПН и информатика на Математичком факултету.

Апсолутно највећи број пријављених је за смер психологија на Филозофском факултету. Пријављено је 525 кандидата на слободних 116 места.

Издвојили су се и смерови који ни овога пута неће достићи квоту, а то значи да ће нам и у будуће фалити одређени кадрови.

Ово потоње већ осећамо у основном и средњем образовању, где нема довољно наставног кадра. На Филолошком факултету на смеру српски језик и књижевност пријавило се само 40 кандидата, а планирано је да буде примљено 85 на буџет и још 15 самофинансирајућих. Kао и претходних година, и ове се не грабе свршени средњошколци да у наредном периоду стекну диплому на смеру натематика Математичког факултета, па се засад пријавило само 141, а предвиђено је да се упише 205 на буџет и још 45 самофинансирајућих.

Будући студенти нису показали интересовање ни за Пољопривредни факултет, где се примера ради на смер за прехрамбену технологију пријавило 91, а где има укупно 240 места.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept