Početna » ПОЧЕЛО ТЕСТИРАЊЕ ЧЕТВОРОДНЕВНЕ РАДНЕ НЕДЕЉЕ: Запослени у 45 немачких компанија ће радити краће за исту плату

ПОЧЕЛО ТЕСТИРАЊЕ ЧЕТВОРОДНЕВНЕ РАДНЕ НЕДЕЉЕ: Запослени у 45 немачких компанија ће радити краће за исту плату

У 45 компанија широм Немачке почела је примена четверодневне радне недеље, током које ће се утврђивати учинци четверодневне радне недеље на плату каква је била током петодневне радне недеље. Тестирање ће трајати пола године.

од Паланка данас
0 Коментар

У Немачкој почиње тестирање четвородневне радне недеље. Иницијативу за четвородневну радну недељу води берлинска консултантска компанија Интрапренор у сарадњи с непрофитном организацијом 4 Даy Wеек Глобал (4ДWГ). Заговорници скраћивања радне недеље надају се да ће то учинити раднике срећнијим и продуктивнијим у време када је раст продуктивности у Немачкој спор и постоји мањак радне снаге.Према подацима Централне банке Немачке (Деутсцхе Бундесбанк), врхунац продуктивности у овој земљи био је у новембру 2017. године и од тада се континуирано смањује. Међутим, та је продуктивност још увек далеко већа од продуктивности других великих европских економија.

Према присталицама четвородневне радне недеље и већини оних који су имали прилику да раде четири дана у недељи, то би повећало добробит радника, учинило их продуктивнијима. Верује се да би то охрабрило оне који не желе да раде јер сматрају да је петодневна радна недеља предугa да би добили посао. Дакле, постоји могућност ублажавања проблема недостатка радне снаге.

Немачка комора за трговину и индустрију (ДИХК) објавила је у новембру 2023. да се половина немачких компанија бори с попуњавањем радних места. Извршни директор ДИХК-а Ацхим Дерцкс истакао је како су хиљаде непопуњених радних места прошле године узроковале губитак од 90 милијарди евра, што је више од два посто немачког БДП-а.

Према истраживању компаније Форса, 71 посто запослених Немаца жели имати могућност да раде четири дана у недељи. Више од три четвртине подржава Владину одлуку о разматрању увођења четвородневне радне недеље, а два од три послодавца такође подржавају Владину одлуку.

Значајна већина (75 посто) сматра да би четвородневни радна недеља био пожељан за запослене, док 59 посто сматра да би био прихватљив за послодавце. Готово половина послодаваца (46 посто) сматра да је тестирање четверодневног радне недеље изводљиво на радном месту.

(Пинк)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept