ПОЧЕО ВЕЛИКИ ВАСКРШЊИ ПОСТ

За православне вернике у понедељак 15. марта почиње вишенедељни велики Васкршњи и часни пост, који се завршава празником васкрсења Исуса Христа који ове године прослављамо 2. маја.

Током овог поста верници не једу месо, сир, јаја, рибу ни уље. Само се суботом и недељом разрешава по обичају уље и вино, као и за Обретење главе Светог Јована Kрститеља и на Младенце. Риба се једе само на Благовести и на празник Цвети. Осим уздржавање од јела, пића, важније је уздржавање од лоших мисли, дела и речи.

Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, којег православни верници славе увек у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице.

Прва недеља поста зове се Чиста, а последња је Недеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смењују – Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства.

Велики или Часни пост, који је име добио према Часном крсту на којем је страдао Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, после крштења на реци Јордан, отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, након чега је изашао као победник из искушења која му је поставио Сотона.

Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће.

Пост представља и уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обележавање и прославу Васкрса.

Према календару Српске православне цркве (СПЦ), уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна, а осим Часног, то су и Божићни, Петровски и Великогоспојински пост.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/poceo-uskrsnji-post/