ПОЧЕТАК ШКОЛЕ ПО ТРИ МОДЕЛА, НОШЕЊЕ МАСКЕ ОБАВЕЗНО ЗА СВЕ

Од 1. септембра школе могу да организују наставу по једном од три модела која су предвиђена за „доба короне“, али ће часови, како ствари стоје, кренути по првом моделу. То значи да ће се у школе кренути редовно, часови ће трајати 45 минута а само ће једна мера бити обавезна за све – ношење маске.

Овај модел ће градови и општине надаље мењати појединачно, све у складу са епидемиолошком ситуацијом, објашњава за Телеграф.рс Звонимир Јовић из Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

– Оно што ће се десити је потпуна децентрализација. То значи да одлука о моделу наставе неће стизати из Министарства просвете, већ ће свака школска управа сама одлучивати о моделу наставе. Други модел је да део ученика похађа наставу онлајн а део у школи, а трећи модел је да сви пређу на онлајн наставу, али то би се применило само у најкритичнијој епидемиолошкој ситуацији – наводи Јовић.

Тако би, примера ради, школе у Београду могле целу школску годину да раде редовно, а да у неком мањем месту, где би драстично порастао број заражених, ученици похађају наставу онлајн. Или обрнуто.

Да ће бар од 1. септембра већина кренути са часовима од 45 минута, из школских клупа, више је него извесно. Чека се само да овај модел почетком следеће недеље, буде потврђен и на седници Kризног штаба за борбу прoтив корона вируса.

– Чека се одлука кризног штаба да настава почне нормално. Али, како ствари сада стоје, а и Министарство просвете томе тежи, настава ће кренути у школама и трајаће 45 минута – истиче Јовић који је тим поводом, са представницима других синдиката, био на састанку у Министарству просвете.

Kако је раније за Телеграф.рс навео и др Бранислав Тиодоровић, члан Kризног штаба, локалним самоуправама ће се, према броју оболелих, препоручивати и који модел наставе да примене. Београд, Нови Сад и Ниш су, рецимо, стекли колективни имунитет па се за школе у овим градовима више и не прави питање око редовне наставе.

Звонимир Јовић, пак, истиче и да су други и трећи модел наставе донели лоше резултате у погледу учења.

– Ђаци су онлајн наставу схватили као распуст. Мени се рецимо десило да ми се ђак укључио на час са пецања – прича он.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocetak-skole-po-tri-modela-nosenje-maske-obavezno-za-sve/