ПОЧЕТКОМ ДЕЦЕМБРА СВИМ ПЕНЗИОНЕРИМА ПО 6000 ДИНАРА

penzПочетком наредног месеца сви пензионери у Србији, њих више од 1,7 милион, добиће једнократну помоћ од 6.000 динара. За исплату те помоћи потребно је издвојити око десет милијарди динара, или нешто више од 80 милиона евра.

Држава је овога пута одлучила да једнократну помоћ добију сви пензионери, а не само они са најмањим пензијама, како је то најављивано. Економиста Млађен Ковачевић сматра да не би требало постављати питање да ли би сви пензионери пођеднако треало да је добију јер, подсећа, онима који имају највише пензије је приликом умањења новембра 2014. највише и одузето.

– Тако би се бар делимично изједначили – објаснио је Ковачевић. – Помоћ и повећање које се најављује за наредну годину неће ни делимично покрити повећање цене живота јер они тај новац неће потрошити за путовање у бели свет авионом, већ за егистенцијалне потребе као што су храна, струја, стан. Пензионери с најнижим примањима су последњи пут добили веће чекове, иако им они пре тога нису ни били смањени.

Министарство финансија још увек прави рачуницу о најављеном повећању пензија од почетка наредне године. Рачуница се прави о повећању од 1,5 и од 1,7 одсто. Мада је наизглед разлика између процента повећања мала, сума новца коју треба издвојити из буyета када се рачуна цела година није занемарљива. Управо због тога се више верује да ће пензије од Нове године бити веће 1,5 одсто. Уколико се те прогнозе остваре, то значи да ће пензионер с просечним чеком од 23.456 динара у новчанику имати 351 динар више, односно да ће просечна пензија износити 23.807 динара.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocetkom-decembra-svim-penzionerima-po-6000-dinara/